ARHIVA B365

Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Andrei Muraru, a demisionat

„Am luat această decizie pentru că principiile și loialitatea sunt mai importante decât o funcție. Pentru mine, a fost o onoare să conduc această instituție, scrie realitatea.net.

Într-un timp foarte scurt, am reușit să demarăm campania de aducere în fața justiției a responsabililor comuniști suspectați de crime comise pe criterii politice în sistemul penitenciar din România. Pentru prima dată în istoria institutului, avem deja două puneri sub acuzare (cazurile Vișinescu și Ficior), iar alte investigații sunt aproape finalizate.

De asemenea, am contribuit la promovarea proiectului de lege privind diminuarea pensiilor persoanelor condamnate definitiv pentru acte de represiune”, a precizat Andrei Muraru.

Prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe 23 mai 2012 pe Andrei Muraru în funcția de președinte executiv al IICCMER. Conform cadrului legal de funcționare a IICCMER, președintele executiv este numit de premier.

„Tot în timpul mandatului meu, proiectul Memorialul victimelor comunismului de la Râmnicu Sărat a intrat în linie dreaptă, urmând ca transformarea fostei închisori în memorial să se încheie peste doi ani.

Cadrul legal de funcționare a fost modificat pentru a permite demararea investigațiilor, iar bugetul institutului a fost majorat substanțial (o creștere de 85% față de 2013). În această perioadă, Institutul a fost eficient coordonat, implementând programe educaționale, de investigații, editoriale, bursele doctorale ș.a. Poate cea mai importantă dovadă a performanțelor IICCMER în această perioadă este recunoașterea pe plan internațional a eforturilor noastre”, a mai spus Andrei Muraru.

El mulțumește echipei de la IICCMER, factorilor guvernamentali care au acordat sprijin Institutului, precum și conducerii Parchetului General pentru colaborarea „exemplară”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button