Preşedintele Consiliului de Etică:demnitarilor li se aplică alte regului decât plagiatorilor normali

de:
21 dec. 2014
0 Afișari
Preşedintele Consiliului de Etică:demnitarilor li se aplică alte regului decât plagiatorilor normali

Întrebat de de plagiatul Olguţei Vasilescu și cum a fost descoperit, Marian Popescu a declarat într-un interviu pentru Adevărul că informația a ajuns în vizorul public prin intermediul unui articol publicat de Evenimentul zilei încă din 2013.

„Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti nu s-a putut pronunţa atunci, din motive obiective. Dar şcoala doctorală de la Facultatea de Sociologie, unde doamna Olguţa Vasilescu a susţinut teza în 2007, a cerut un raport de expertiză realizat de o eminentă specialistă. Raportul a fost pus la dispoziţia Comisiei de Etică, la cererea acesteia.

Acum, Comisia de Etică a solicitat Consiliului Naţional de Etică, de pe lângă Ministerul Educaţiei, – singurul abilitat legal să examineze astfel de cazuri referitoare la demnitari – să examineze nu numai o suspiciune de plagiat, dar şi alte abateri de la regulile de redactare ale unei teze de doctorat cu relevanţă pentru identificarea conţinuturilor originale ale lucrării si, implicit, a contribuţiei autoarei precum şi şase tipuri de conţinuturi problematice în teză în ceea ce priveşte raportarea la normele de bună practică în autoratul ştiinţific. Cu alte cuvinte, suspiciunea de plagiat în anumite părţi ale tezei este numai una dintre elementele malpraxisului academic”, a declarat Marian Popescu.

Președintele Comisiei de Etică a Universității din București a declarat că regulamentul Consiliului Naţional de Etică prevede o procedură specială în cazurile care îi privesc pe demnitari.

„Este convingerea mea, şi cred că exprim şi opinia multor colegi, că Ordonanţa Guvernului nr. 28 din 2011 ( care se referă la art.4.3 la faptul că instituţiile nu au dreptul să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare produse de persoanele cu funcţii de demnitate publică, ci numai Consiliul Naţional de Etică o poate face) trebuie modificată pentru a nu mai produce astfel de discriminări: de ce un demnitar care se poate afla într-o situaţie de malpraxis academic nu poate fi subiectul examinării la universitatea care i-a acordat titlul de doctor? De altfel, faptul că universitatea poate propune acordarea titlului, dar nu poate retrage titlul este, după mine, o …ciudăţenie”, a spus Popescu.

Citește continuarea pe adevarul.ro.

Cookies