ARHIVA B365

Mircea Cosma și Vlad Cosma, SUB CONTROL JUDICIAR în dosarul familiei Ponta

UPDATE 15:10 Președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma și fiul său, Vlad Cosma, au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul de deturnare de fonduri europene în care este implicat cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, potrivit Realitatea TV.

Acuzațiile reținute în sarcina celor doi se referă la sprijinirea de grup organizat, schimbarea destinației fondurilor europene și folosirea influenței și autorității, potrivit Agerpres.

COMUNICATUL DNA:

În completarea comunicatului nr. 298 din 17 ianuarie 2015, Biroul de Informare și Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17 februarie 2015, față de următorii:

COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al Organizației Județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid,sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:

– sprijinirea unui grup infracțional organizat,

– folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul primului menţionat), sub aspectul săvârşirii infracțiunii de:

– sprijinirea unui grup infracțional organizat,

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul COSMA MIRCEA trebuie să respecte obligația de a nu exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

În plus, inculpații COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de alte persoane nominalizate şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpaţilor COSMA MIRCEA și COSMA VLAD ALEXANDRU li se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori urmează a fi date publicităţii într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Amintim că cele două persoane, COSMA MIRCEA şi COSMA VLAD ALEXANDRU au fost trimişi în judecată într-un dosar separat instrumentat de procurorii DNA (comunicat nr. 434 din 11 aprilie 2014).

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA remis marți.

UPDATE 14:30 Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a ieșit de la sediul DNA Ploiești.

Întrebat dacă are vreo legătură cu dosarul în care e cercetat cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu, Mircea Cosma a spus că nu știe și că urmează să afle despre ce este vorba, anunță realitatatea.net.

Sebastian Ghiță a declarat, la sediul DNA, că a fost chemat în calitate de suspect: „L-am vazut de cateva pri pe om(n.r. Iulian Hertanu), nu am o relatie cu acesta. Nu am o legatura cu domnul Hertanu. Sunt audiat in calitate de suspect”, a spus Sebastian Ghita, in fața DNA.

Procurorii au adus mai multe documente și unități de stocare informatică. Potrivit unor surse judiciare, patru persoane vor fi audiate, marți, la DNA Ploiești, în acest dosar.

CITEȘTE ȘI: Percheziţii la firma Exfin SRL, deținută de familia premierului Ponta. Deputați PSD audiați în dosar

Potrivit procurorilor DNA, proiectul european fraudat vizează un contract de lucrări de canalizare în orașul Comarnic, finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene și semnat în data de 13.01.2012.

Anchetatorii suspectează că Iulian Herțanu, alături de alți doi oameni de afaceri, ar fi deturnat aproximativ 54% din fondurile proiectului european, prejudiciul fiind estimat la 7,8 milioane de lei, spun surse judiciare pentru Mediafax. Ar fi fost introduse cheltuieli fictive și nu a fost respectat planul de achiziții pentru contractele cu fonduri europene.

Pe lângă firma Exfin SRL, firma de contabilitate pe care o deține sora lui Victor Ponta, este vizată și firma controlată de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu – SC Grossman Engineering Group SRL, potrivit Realitatea Tv.

Cumnatul premierului, Iulian Herțanu, ar fi cercetat pentru că împreună cu alte persoane ar fi constituit un grup infracțional, care a acționat în vederea câștigării frauduloase a contractului de extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Aceleași surse au precizat că din grup fac parte Iulian Herțanu — administrator de drept și începând cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroești, jud. Ilfov, Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la mai multe firme, printre care și SC CVR Asfalt Construct Group SRL, dar și Mihail Marian Coman — administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012.

Potrivit surselor citate, aceștia au constituit un grup infracțional ”pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect ‘Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic’ — contract semnat la data de 13 ianuarie 2012 între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL — SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL și SC Hidro Prahova SA Ploiești ( C.L.6 ), contract finanțat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană, respectiv pentru însușirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană, și sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat”.

La grupul infracțional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al SC Grossman Engineering Group SRL începând cu data de 25 aprilie 2014, și Liviu Munteanu, au arătat sursele citate.

REACȚIE VICTOR PONTA. PONTA, despre FRAUDAREA FONDURILOR UE pe Twitter: Nu cunosc și ar fi greșit să comentez

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button