ARHIVA B365

ANPC, despre creditele până la salariu: Împrumuţi 100 € şi ai de dat jumătate de milion € după un an

În ultimii ani, în România, IFN-urile s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Mizând pe nevoile urgente ale oamenilor, IFN-urile oferă soluţii de creditare rapide, acordând împrumuturi în doar câteva ore, însă, dobânzile aplicate de acestea sunt excesiv de mari, potrivit preşedintelui ANPC.

„Am observat, în ultima perioadă, o campanie din partea unor IFN-uri cu dobândă anuală de 4.000% – 5.000% pe an. Asta ce înseamnă? Iau 1 euro şi dau 5.000 de euro înapoi după un an. Dacă iau 10 euro dau 50.000 de euro, iar la 100 de euro împrumutaţi trebuie să dau o jumătate de milion de euro la finalul anului. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt în regulă şi vom face un control de fond la toate IFN-urile să vedem unde respectă şi unde nu respectă legislaţia. Nu poţi să iei 100 de euro împrumut şi să dai jumătate de milion de euro după un an, pentru că nu ai cum, nu este în regulă. Au venit tot mai multe sesizări pe acest segment din partea consumatorilor şi trag un semnal de alarmă ca oamenii să citească contractul. Dacă un consumator nu se pricepe şi nu înţelege contractul şi clauzele din el, să facă o adresă la ANPC, ca să le spunem noi dacă este în regulă sau nu, dar încă o dată vă spun, nu poţi să împrumuţi 100 de euro şi după un an de zile să dai 500.000 de euro. Aceste dobânzi de 5.000% pe an sunt afişate şi văd că duc o campanie de promovare agresivă, inclusiv pe Facebook”, a declarat, luni, Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC, în cadrul conferinţei ” Ziua Consumatorului de Servicii Financiare”, care face parte dintr-o serie de evenimente prilejuite de Ziua Mondiala a Consumatorilor, sărbătorită anual pe 15 martie.

Şeful ANPC i-a îndemnat pe români şi să evite să apeleze la IFN-uri pentru plata ratelor la bănci, pentru că astfel vor ajunge să se îndatoreze şi mai mult. „Având în vedere că acum a crescut şi dolarul şi francul elveţian, trag un semnal de alarmă să nu ajungem să ne împrumutăm de la un IFN ca să putem plăti rata la bancă pentru că astfel rostogolim bulgărele de datorii, din mai mic îl facem mai mare şi automat ajungem la o povară şi mai mare. Sper să nu fie cazuri de acest gen şi din acest motiv atrag atenţia asupra acestui fapt. Sunt unele IFN-uri care respectă legislaţia şi nu au fost probleme sau s-au rezolvat pe cale amiabilă, dar sunt şi unii care încalcă legislaţia în vigoare şi încercăm să le descoperim. Acesta este şi unul din motivele pentru care ne-am întâlnit astăzi, pentru ca şi instituţiile financiare şi IFN-urile să ne indice şi care sunt celelalte instituţii de profil care nu respectă legislaţia, ca să nu generalizăm faptul că toate IFN-urile nu respectă legea. Nu, sunt unele care respectă legislaţia şi altele care nu o respectă, ca şi în mediul de afaceri, şi din acest motiv am nevoie şi de o deschidere a lor în colaborarea cu noi”, a spus Dunca.

Preşedintele ANPC a mai precizat că românii care se împrumută la IFN-uri ajung să-şi piardă chiar şi locuinţele, dacă ajung în incapacitate de plată. „Uşor, uşor, românii care apelează la aceste IFN-uri îşi dau seama că nu mai pot achita ratele şi atunci vin şi pun poprire pe casă, maşină şi pe toate bunurile pe care le au. Nu vreau să mai ajungă în situaţia aceasta”, a mai spus Dunca.

„Ar trebui să reglementăm şi să punem un plafon, pentru că se ajunge în situaţia de a avea un DAE de 5000% pe an. Sunt reclame pe care le găsim inclusiv pe Facebook. Dacă nu cunoaştem asta, nu citim contractul şi nu ne informăm, s-ar putea să cădem în vreo capcană”, a explicat Dunca.

În ceea ce priveşte activitatea recuperatorilor de creanţe, Dunca a mai precizat că trebuie făcută şi o lege şi o reglementare în privinţa activităţii recuperatorilor de creanţe. „Nu poţi să-mi suni vecinii, familia, să-mi ameninţi copiii, mama sau familia. Sper ca prin Directiva 17, care intră în vigoare de anul viitor sau poate reuşim şi mai repede, să reglementăm activitatea operatorilor de creanţe, care să vină la noi să-i autorizăm şi să ştim ce face fiecare, să-i putem evalua, să-i putem urmări. Nu lăsăm pe piaţa liberă recuperatorii să facă ce vor ei”, a mai spus Dunca.

Cum motivează IFN-urile DAE de 5.000% pe an

Printre IFN-urile care promovează împrumuturi rapide, dar au dobânzi foarte mari, se numără Viva Credit şi IFN Extra Finance, care au, fiecare, DAE 4969%, sau iCredit, care are DAE de până la 1235% pe an.

IFN-urile motivează pe site-urile proprii şi de ce DAE ajunge la un nivel atât de mare, făcând comparaţii cu alte servicii la care românii apelează frecvent. „Din păcate, pentru împrumuturi pe termen scurt, fără capitalizare a dobânzii și rambursare într-o singură rată (așa cum este creditul oferit de noi) acest mod de calcul nu este cel mai util. DAE este o dobândă anuală pe care noi trebuie să o aplicăm la un credit cu durată maximă de numai o lună.

Cum ar fi dacă și alte servicii s-ar exprima în cost anual?

La Hotel. Dacă în loc să vi se spună ca o cameră costa 200 RON pe noapte vi s-ar spune că vă costă 73.000 RON/an? Pare enorm, dar cu siguranță ați fost în vacanta și ați stat câteva zile la hotel!

La Film. Cu siguranță ați fost la un film la cinema pentru care ați plătit măcar 20 RON pentru aproximativ 2 ore și v-ați simțit foarte bine și a fost o seara placută. Cu ce v-ar fi ajutat dacă prețul biletului era afișat la aprox. 22.000 RON/an (incluzând un bilet la toate reprezentațiile acelui film pe o perioadă de un an de 3 ori/zi)?

Cu Taxiul. Probabil ați fost nevoit să mergeți cu taxiul odată și ați plătit fără probleme 10 RON pentru o cursă de aprox. 5 Km care a durat 30 de minute. Dacă tariful ar fi fost afișat 178.000 RON pe an (aprox 40.000 Euro ) ar mai fi făcut sens?
Cam la fel este situația și cu Creditul Până la Salariu. Este un credit pe care-l puteți lua doar pentru perioada de care aveți nevoie; plătiți doar atât cât folosiți”, se precizează pe site-ul Viva Credit.

Şi IFN Extra Finance face o comparaţie similară. „Afișarea DAE pe site-ul Extra Simplu este obligatorie prin lege, deși acest calcul este greu de folosit în compararea diverselor oferte. Formula DAE este aplicabilă la nivelul unui an întreg, iar în momentul în care se folosește pentru o perioadă redusă de creditare, cum este cazul creditului Extra Simplu, se generează o valoare foarte ridicată.

Pe același principiu de exprimare a serviciilor în cost anual, putem vorbi și de următoarele servicii:

Cameraman profesionist angajat pentru anumite evenimente speciale care este plătit la oră de filmare aproximativ 250 Ron/oră, dar care ar costa 273.750 Ron/an (calculat la 3 ore de filmare pe zi, timp de un an);

Un curs de dans de o oră care costă 30 Ron, cost care exprimat într-o valoare anuală, ar fi 2.880 Ron/an (calculat la 2 ore de dans/săptămână);

Parcarea costă 2 Ron/oră, dar dacă s-ar fi plăti tariful pe un an, acesta ar fi 3.650 Ron (calculat la 5 ore/zi).

În mod similar cu situațiile de mai sus se calculează și DAE pentru creditul Extra Simplu, dar dat fiind perioada extrem de scurtă, valoarea acesteia este ridicată. Cu toate acestea, dumneavoastră nu trebuie sa plătiți decât suma împumutată + dobânda de 1.2%/zi”, se menţionează pe site-ul IFN Extra Finance.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button