Presa franceză: Reduceri şi tăieri, viaţa unui cuplu român de intelectuali, în austeritate

de:
01 nov. 2010
0 Afișari
Presa franceză: Reduceri şi tăieri, viaţa unui cuplu român de intelectuali, în austeritate

Reportajul prezintă situaţia Magdei Andreescu, cercetător la Muzeul Țăranului Român şi a soţului ei, Sorin, profesor, care şi-au pierdut 25% din venituri în urma măsurilor de austeritate. Cei doi reduc toate cheltuielile, renunţând la cărţi sau la ieşiri în oraş, şi se simt nedreptăţiţi.

„În urmă cu câţiva ani, în perioadă de criză, era o glumă care zicea că ministerul Muncii ar trebui să interzică mariajele între funcţionari…În mod clar, astăzi, un cuplu ca al nostru este lovit din plin” – remarcă Magda, în vârstă de 42 de ani, curator la Muzeul Țăranului, „unul dintre cele mai prestigioase din Europa în domeniul artelor populare”.

Soţul său, absolvent de istorie ca şi Magda, Sorin, în vârstă de 40 de ani, predă la un liceu. Este co-autor al primului manual şcolar dedicat istoriei comunismului.  Cei doi, împreună cu fiica lor de patru ani, trăiesc din 500 de euro pe lună, de la intrarea în vigoare a măsurilor de austeritate.

„Salariile au scăzut, în principiu, cu un sfert, dar prin dispariţia celui de-al treisprezecelea salariu şi a bonurilor pentru cărţi, am pierdut între 35 şi 40%” explică Sorin. Asta înseamnă mai puţin decât salariul mediu pe economie, adică 350 de euro pe lună.

„În general suntem nişte persoane foarte active, dar am redus drastic ieşirile în oraş. Mergem la librărie ca la muzeu, doar ca să ne uităm”, spune Sorin.

După o vacanţă limitată la câteva zile la Marea Neagră, cuplul aşteaptă cu îngrijorare facturile de iarnă. Pentru a nu tăia din sumele alocate fetiţei şi-au limitat cheltuielile pe îmbrăcăminte la strictul necesar.
„Eu, care ador teatrul, nu mai văd decât piese pentru copii”, spune cu regret Magda.

Pentru că cei doi nu îşi mai permit să plătească chiria, cei doi s-au mutat cu părinţii lui Sorin. Ei se simt nedreptăţiţi nu de măsurile de austeritate, ci de amploarea cu care i-au lovit. Totuşi, Magda, care îşi continuă cercetările asupra insulei Ada Kale, spune că nu ar vrea să îşi părăsească ţara, în ciuda greutăţilor.

Cookies