Presa externă: Îngrijorările privind violenţele din România au ajuns la Washington

de:
21 ian. 2012
0 Afișari
Presa externă: Îngrijorările privind violenţele din România au ajuns la Washington

Protestele de la Bucureşti şi din ţară au intrat în a doua săptămână. Sute de persoane au protestat vineri pentru a opta zi în capitala României, la puţin timp după ce un oficial american a făcut un apel către români să evite violenţele, relatează agenţia Associated Press, adăugând că majoritatea protestelor din ţară au fost paşnice, dar s-au înregistrat şi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, scrie Mediafax.

Circa 3.000 de persoane au protestat vineri în toată ţara şi 500 în Bucureşti, iar autorităţile se pregătesc să mobilizeze jandarmii, în week-end, după ce manifestările au fost marcate de violenţe zilele trecute, notează agenţia Reuters.

„Îngrijorările privind confruntările violente din România ajung până la Washington”, după cum titrează site-ul bulgar Novinite.com, care precizează că sute de persoane au manifestat vineri la Bucureşti, generând temeri privind izbucnirea unor noi violenţe. Și circa 100 de profesori s-au alăturat protestelor de vineri, afirmând că educaţia este subfinanţată şi nu pot trăi din salariile lor, reduse cu 25%.

Voice of America menţionează că SUA le cer românilor să evite violenţa alimentată de furia faţă de reducerile cheltuielilor guvernamentale şi alte măsuri de austeritate, adoptate în baza unui acord de împrumut cu Banca Mondială, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Wall Street Journal anunţă că protestele de la nivel local nu au pus presiuni semnificative asupra activelor româneşti, întrucât jucătorii de pe piaţă aşteaptă să vadă dacă manifestaţiile iau amploare sau Guvernul se clatină.

De asemenea, potrivit televiziunii Russia Today, protestatarii au devenit mai fermi după ce forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Cookies