Premiul Nobel pentru PACE, acordat preşedintelui columbian Juan Manuel Santos

de:
07 oct. 2016
0 Afișari
Premiul Nobel pentru PACE, acordat preşedintelui columbian Juan Manuel Santos

Acordul final de pace între guvernul de la Bogota și gherila marxistă FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) a fost semnat pe 26 septembrie în orașul Cartagena, a anunțat președintele columbian Juan Manuel Santos. Acordul a fost urmat de un referendum naţional care să consfinţească pacea, însă columbienii au respins pacea la referendumul din 2 octombrie.

Gruparea marxistă FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) a anunţat la finale lunii august încetarea definitivă a ostilităţilor cu forţele guvernamentale.

Armistiţiul pune capăt unui război de gherilă ce dateză de 52 de ani, unul dintre cele mai lungi din lume.

Acordul de pace de final va fi semnat în următoarele câteva săptămâni şi vine după patru ani de negocieri de pace în Cuba.

Liderul FARC, Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timoleon Jimenez sau Timoşenko, a dat ordinul încetare a focului.

„Ordon tuturor comandamentelor noastre, tuturor unităţilor şi fiecărui combatant al nostru să înceteze definitiv ostilităţile împotriva statului columbian, începând de la miezul nopţii”

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a semnat anterior un decret pentru a opri operaţiunile militare împotriva FARC.

„Unul dintre cele mai dureroase capitole ale ţării,” se apropia de sfârşit, a transmis Santos pe reţelele de socializare, care a delcarat despre armistiţiu că este un „pas istoric”.

Armistiţiul definitiv constituie un punct cheie în cadrul procesului de pace din Columbia, care ar trebui să pună capăt la peste 50 de ani de lupte în urma cărora au decedat aproximativ 260.000 de persoane, în timp ce milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele.

La începutul lunii octombrie va avea loc un referendum în cadrul căruia cetăţenii columbieni vor decide asupra acordului de pace între guvern şi FARC.

Potrivit acordului, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia vor renunţa la arme şi se vor alătura procesului politic legal.

Cookies