PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Malala și Kailash Satyarthi au câștigat premiul NOBEL PENTRU PACE

de:
10 oct. 2014
1 afișări
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Malala și Kailash Satyarthi au câștigat premiul NOBEL PENTRU PACE

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014:

Dacă adolescenta de 17 ani din Pakistan – celebră în întreaga lume deja (o carte a ei a fost tradusă și în România) – a fost și anul trecut în cărți pentru un Nobel pentru Pace, despre indianul în vârstă de 60 de ani se știu puține lucruri. „Kailash Satyarthi a dat dovadă de un mare curaj personal și a condus demonstrații pașnice militând împotriva exploatării copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.

Malala Yousafzai (în paștună: ملاله یوسفزۍ‎; în urdu: ملالہ یوسف زئی‎ Malālah Yūsafzay, n. 12 iulie 1997) este o elevă pakistaneză, cunoscută pentru activitatea și spiritul militant privind probleme ale educației și ale societății islamice în general, în special discriminarea femeii. Aceste probleme au fost dezvăluite într-un blog pe care l-a scris către BBC în 2009. În anul următor, cotidianul „The New York Times” realizează un documentar cu acest subiect și în care Malala Yousafzai este protagonistă.

KAILASH SATYARTHI este activist indian pentru drepturile copiilor. El luptă încă din anii 90 împotriva folosirii copiilor la muncă. Organizația lui a eliberat, până acum, aproximativ 80.000 de copii dintr-o sclavie de un fel sau altul.  

MALALA și KAILASH SATYARTHI AU CÂȘTIGAT PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014.  Ca prețuire a activității sale, este nominalizată pentru premiul International Children’s Peace Prize, publicația „Time” o situează printre primii 100 oameni ai lumii

Vizată de talibani, adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai este preferata „Nobeliana”, un grup de trei istorici specialişti în Nobel, pentru lupta acesteia în favoarea educaţiei fetelor din întreaga lume.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: Malala a câștigat premiul NOBEL PENTRU PACE 2014 
KAILASH SATYARTHI este activist indian pentru drepturile copiilor. El luptă încă din anii 90 împotriva folosirii copiilor la muncă. Organizația lui a eliberat, până acum, aproximativ 80.000 de copii dintr-o sclavie de un fel sau altul.  

Cine sunt ultimii 10 câștigători ai premiului NOBEL PENTRU PACE:

2014 – Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi au primit această distincţie „pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie”.

2013 – OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice”.

2012 – UE a primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 pentru contribuţia sa la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa.

2011 – Comitetul Nobel a anunţat că Premiul pentru Pace este acordat preşedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei Leymah Roberta Gbowee (Liberia) şi activistei yemenite Tawakul Karman.

Citeşte şi: Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi, laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pe 2014
2010 – Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit distincţia, pentru eforturile sale îndelungate şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China.

2009 – Preşedintele american, Barack Obama, a fost recompensat pentru „eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”.

2008 – Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit Nobelul pentru Pace pentru misiunile sale de mediere în întreaga lume.

2007 – Premiul a fost acordat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (Giec).

2006 – Muhammad Yunus şi Banca Grameen din Bangladesh au luat Premiul Nobel pentru activităţi destinate combaterii sărăciei.

2005 – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi directorul acesteia, Mohamed ElBaradei, au primit disctincţia în 2005.


PAPA FRANCISC ȘI SNOWDEN, FAVORIȚI LA PREMIUL NOBEL PENTRU PACE – De la tânăra pakistaneză Malala, prezentată în această postură şi anul trecut, şi până la foarte controversatul Edward Snowden, un grup de pacifişti japonezi, opozanţi ruşi ori Papa Francisc – paleta candidaţilor este largă.

„Politica rusă în Ucraina, după anexarea Crimeei şi punerea în discuţie a frontierelor, dar şi tratamentul rezervat contestatarilor Kremlinului, nu pot să nu ridice întrebări Comitetului Nobel”, apreciază Antoine Jacob, un jurnalist francez, autorul unei Ïstorii a Premiului Nobel”.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: PAPA FRANCISC ȘI SNOWDEN, FAVORIȚI LA PREMIUL NOBEL PENTRU PACE – În privinţa preşedintelui Comitetului Thorbjoern Jagland, „«sancţionarea» Moscovei ar fi totodată un mijloc de a demonstra că el acţionează în mod independent, în pofida caschetei de secretar general al Consiliului Europei (CoE), în care Rusia este membră”, a declarat Jacob.

Redevenit preşedinte în 2012, Vladimir Putin a înăsprit tonul împotriva opoziţiei şi a adoptat o poziţie agresivă în politica externă, aşa cum o demonstrează criza ucraineană, cea mai gravă dintre Rusia şi NATO de la sfârşitul Războiului Rece încoace.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: PAPA FRANCISC ȘI SNOWDEN, FAVORIȚI LA PREMIUL NOBEL PENTRU PACE – Fondat de către fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cu cecul Nobelului pe care l-a primit în 1990, ziarul Novaia Gazeta, una dintre rarele publicaţii încă independente, în care au existat cazuri de jurnalişti asasinaţi, s-ar afla printre posibilii laureaţi.


Preconizarea câştigătorului este cu atât mai complexă, cu cât Comitetul Nobel urmează să examineze anul acesta un număr record de 278 de candidaturi. Numele candidaţilor sunt secrete timp de cel puţin 50 de ani.

Astfel, experţii au ca singur instrument de lucru candidaturile propuse în mod public.

Erou pentru unii, trădător pentru alţii, fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale fostului său angajator, figurează, de asemenea, printre candidaţii propuşi de către deputaţi norvegieni.

Refugiat la Moscova, el spune că nu crede că ar putea obţine distincţia. „Este puţin cam improbabil ca acest Comitet Nobel să sprijine astfel de lucruri”, a declarat Snowden recent într-o videoconferinţă.

PREMIUL NOBEL PENTRU PACE 2014: PAPA FRANCISC ȘI SNOWDEN, FAVORIȚI LA PREMIUL NOBEL PENTRU PACE – Un observator atent al Nobelului, dar ale cărui prognosticuri nu s-au adeverit vreodată, directorul Institutului de Cercetare asupra Păcii (PRIO) Kristian Berg Harpviken pariază anul acesta pe victoria grupului „Japonezii veghează articolul 9”.

Aceşti activişti se declară hotărâţi să păstreze pacifismul ancorat în Constituţia japoneză, căruia premierul naţionalist Shinzo Abe i-a aplicat o lovitură anul acesta, permiţând participarea Forţelor de Autoapărare nipone la operaţiuni militare externe.

„Nu putem să considerăm războaiele dintre state ca făcând parte din trecut, după Războiul Rece, iar evenimentele din Ucraina şi tensiunile care dospesc în Asia de Est ne amintesc că ele ar putea să reapară”, subliniază Harpviken pe site.

Vizată de talibani, adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai este preferata „Nobeliana”, un grup de trei istorici specialişti în Nobel, pentru lupta acesteia în favoarea educaţiei fetelor din întreaga lume.

Dar faptul că este prea tânără ar putea, şi anul acesta, să pledeze împotriva ei, Nobelul riscând să fie o povară prea grea pentru o tânără în vârstă de 17 ani.

Între alte nume se află şi cele ale unor „obişnuţi”, ca cel al medicului congolez Denis Mukwege, care înregijeşte de 25 de ani femei victime ale violenţelor sexuale folosite ca armă de război în Republica Democratică Congo, şi al activistului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, eliberat din închisoare în iunie.

Casele de pariuri l-au transformat, însă, pe Papa Francisc în favoritul lor. Pe site-ul de pariuri online Paddy Power, cota înaltului prelat argentinian era marţi de 9/4.

Cookies