Premierul Victor Ponta nu poate fi suspendat din funcție. CARE ESTE MOTIVUL

de:
17 sept. 2015
0 Afișari
Premierul Victor Ponta nu poate fi suspendat din funcție. CARE ESTE MOTIVUL

Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și  spălarea banilor.

Președintele Klaus Iohannis nu poate însă să îl suspende din funcție.

Ce spune Constituţia

În articolului 109 din Constituţia României, Răspunderea membrilor Guvernului, este scrie:

(1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.

Aşadar, conform aliniatului 2, suspendarea din funcţie de către şefului statului în cazul unui membru al Guvernului se poate realiza doar dacă faptele săvârşite au avut loc ÎN TIMPUL mandatului. Cum faptele de care este acuzat premierul Ponta au avut loc înainte de a fi premier, preşedintele nu îl poate suspenda, scrie romanialiberă.ro. 

Pe de altă parte, în Legea răspunderii ministeriale, se specifică în capitolul Dispozitii finale: „Membrul Guvernului, condamnat printr-o hotărâre judecatorească definitivă, va fi demis din funcţie de Preşedintele României, la propunerea primului-ministru”.

Cookies