Premierul Nicolae Ciucă anunță cât a cheltuit România până acum în criza refugiaților. Care e strategia Guvernului

05 mart. 2022
311 Afișari
Premierul Nicolae Ciucă anunță cât a cheltuit România până acum în criza refugiaților. Care e strategia Guvernului
Premierul Nicolae Ciucă anunță cât a cheltuit România până acum în criza refugiaților. Care e strategia Guvernului | Sursă foto: Facebook-Nicolae Ionel Ciucă

Astăzi, 5 martie, au avut loc la București două ședinței importante, anume, ședință task-force și ședința de Guvern. La finalul celor două ședințe, premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații referitoare la cheltuielile pe care România le-a făcut până la acest moment pentru refugiații din Ucraina.

România a cheltuit 51 de milioane de lei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă că România a cheltuit până la acest moment circa 51 de milioane de lei pentru a ajuta refugiații veniți din Ucraina. Tot el a anunțat că au fost discuții cu toate ministerele de linie și că vor fi înaintate către Bruxelles, toate documentele necesare pentru a începe decontările.

Am observat o mobilizare și solidaritate exemplare, doresc să le mulțumesc tuturor pentru modul în care au înțeles să își facă datoria față de cetățenii îngroziți și năpăstuiți de consecințele războiului generat de invazia armatei ruse în Ucraina (…)”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

În urma discuțiile de au avut loc în ședința de Guvern și a evaluărilor făcute, s-a decis ca România să aloce în primă fază suma de 208 milioane de lei, sumă ce reprezintă costurile pentru persoanele refugiate pe teritoriul țării noastre. Astfel că:

  • Pentru persoanele ce sunt cazate în spațiile statului costul va fi de 50 de lei/persoană,
  • Pentru persoanele ce sunt cazate în alte spații costul va fi de 100 de lei/persoană

Hub umanitar organizat la Suceava

În cadrul declarațiilor făcute, premierul a anunțat că un hub umanitar va fi organizat la Suceava. Crearea acestuia a fost abilitată vineri noapte prin CNSU și DSU. Demersul a fost discutat cu președintele Klaus Iohannis, cu doamna Ursula von der Leyen și cu doamna comisar european pentru Afaceri Interne, după cum a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea va fi realizat un culoar verde în Republica Moldova pentru tranzitul ucrainenilor. La dispoziția refugiaților vor fi puse mijloace de transport.

Cookies