ARHIVA B365

Premierul Dacian Cioloș, invitat în Parlament marți, ca să dea explicații

Conducerea Parlamentului se va reuni luni, la ora 16.00, pentru a discuta un calendar al audierilor, urmând a fi convocate, în această săptămână, cele două Comisii pentru Afaceri Europene.

Premierul Dacian Cioloş urmează să fie invitat la aceste dezbateri,la orele 15,  unde va prezenta mandatul cu care va merge la reuniunea Consiliului European, iar senatorii şi deputaţii vor oferi un aviz consultativ, informează gandul.info.

Acest aviz este însă, obligatoriu, potrivit legii, în cazurile în care preşedintele României deleagă premierul pentru a participa la astfel de reuniuni.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie, a informat vineri Administraţia Prezidenţială.

„În virtutea dispoziţiilor art. 80 alin. 1 din Constituţia României şi conform principiului cooperării loiale dintre autorităţile statului, aşa cum acesta a fost interpretat şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, Preşedintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuţia participării la reuniunile Consiliului European”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Subiectul participării la reuniunile Consiliului European au făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Preşedintele Iohannis a afirmat, în luna septembrie, răspunzând unei întrebări, că Victor Ponta nu va participa niciodată la Consiliul European. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, în conferinţa de presa susţinută înainte de plecarea la Bruxelles, la summit-ul Consiliului European, despre procedura privind reprezentarea României la Consiliul European.

„Primul ministru nu participă şi nu va participa. Acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European”, a răspuns Iohannis.

De asemenea, întrebat despre declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la reprezentarea României la Consiliul European, potrivit cărora prezenţa preşedintelui nu îşi are rostul deoarece reuniunile sunt destinate premierilor, preşedintele Iohannis a spus că abordarea lui Ponta a fost „deplasată”.

Între Iohannis şi Ponta au fost dispute şi pe marginea participării fostului premier la alte reuniuni europene şi internaţionale, preşedintele acuzându-l pe prim-ministrul de atunci că nu s-a consultat cu el cu privire la mandatul Guvernului.

În luna octombrie, aproximativ o săptămână înainte de a demisiona, Victor Ponta afirma că cineva trebuie să facă publică poziţia României, în condiţiile în care „preşedintele nu face nimic” şi tace la Bruxelles ca „surda în horă”. „Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavostră ştiţi ce a făcut dânsul la Bruxelles? Restul colegilor prim-miniştri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, ştiţi cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce şi tace din gură”, declara Victor Ponta.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button