ARHIVA B365

Premierul Cioloş a dat explicaţii la Senat în cazul Antenelor. O senatoare, SCOASĂ din sală

UPDATE 13.25 În cuvîntul final, premierul Dacian Cioloş a arătat că, în cazul Antelor, se caută solutii, dar în limitele legii:

„Și eu îmi doresc ca Antenele să continue să emită, din respect pentru dreptul la liberă exprimare, pentru cei care aleg să vizioneze orice televiziune sau să asculte orice post de radio. În măsura în care legea va permite vom căuta soluțiile pentru a nu împiedica acest lucru. În același timp, (…) aceste lucruri, dacă vrem să avem credibilitate, trebuie să le facem în limitele legilor pe care le decidem împreună”.

„Vreau să separ modul în care a acționat ANAF și pe care l-am condamnat și îl condamn în fața dvs. (…) Am atras atenția președintelui interimar al ANAF în această dimineață asupra faptului că aceste reflexe, care în niciun caz nu au fost câștigate de ANAF în timpul mandatului acestui Guvern, aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF, ci din toate instituțiile statului care lucrează cu cetățeni”.

UPDATE 13.15 Dacian Cioloş a luat cuvântul din nou în plen. Călin Popescu Tăriceanu, şeful Senatului, le-a cerut chestorilor ca senatoarea Cristiana Anghel sa fie scoasă din sala de plen, din cauza vociferărilor. Anghel a fost nevoită să părăsească şedinţa.

UPDATE 13.00 Senatorii l-au criticat, în plen, pe premierul Dacian Cioloş pentru acţiunea ANAF în cazul Intact, reproşându-i de la ”derapajul de la ideea de democraţie” până la faptul că ar fi cauza problemelor lui Dan Voiculescu cu legea.

Cristiana Anghel, senator ALDE: ”Tot dosarul ICA a pornit de la acest om, care este premier. S-a constituit parte civilă, deşi are un dosar penal pentru abuz în serviciu, spunându-se că trebuia să se constituie parte civilă Ministerul de Finanţe, nu dumnealui. Iar acum a venit oarecum criminalul la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă. Vine dl. premier, pe care eu nu l-am votat, şi ne prosteşte şi spune că nu a fost în ţară. Chestiile astea sunt de copii de grădiniţă. Păi dacă domnul de la ANAF este aşa de independent, de ce nu s-a dus la Sibiu să ia casa dlui Iohannis, pe care a luat-o prin fals şi uz de fals. Din noiembrie ia în continuare chiria şi toată lumea stă şi-l pupa şi nimeni nu-l critică. De ce nu punem punctual pe i, de ce nu avem curaj?”.

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Actiunea de silire de a evacua in cinci zile este o forma de reprimare”. „Nu putem accepta un abuz cu temei legal”, a spus Tăriceanu, citat de hotnews.ro

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, i-a transmis lui Cioloş un mesaj tranşant: „Daca nu va dati demisia, voi cere colegilor motiune de cenzura”.

„Ori promiteti ca nu se mai repeta, ori ii demiteti pe aia de la ANAF.”, i-a transmis lui Cioloş şi Serban Mihailescu, senator UNPR.

UPDATE Președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, s-a arătat sceptic și nelămurit față de discursul premierului Dacian Cioloș susținut în plenul Senatului, pe tema situației celor cinci televiziuni, apreciind că situația nu se va schimba.

„Am vrut să văd și ce spune premierul Dacian Cioloș, că nu m-a lămurit. Cred că nu a înțeles subiectul principal. Nimeni nu a pus în discuție decizia instanței. Nimeni nu a pus în discuție recuperarea prejudiciului. Dar nu a putut să explice de ce funcționarii ANAF s-au purtat în asemenea hal. Le mai lipseau bâtele. Au legitimat, fotografiat, în special pe cei care erau la emisiuni și am fost curios să văd dacă realizează grozăvia modului în care acționează funcționarii ANAF în țară în general, pentru că acum sunt în speță cinci televiziuni, dar sunt mii de oameni de afaceri care se lovesc de aceeași brutalitate. A spus premierul că va încerca să impună ANAF-ului să-și revizuiască atitudinea fața aceste situații. Credeți că vor exista astfel de demersuri? Se va schimba ceva în privința aceasta?”, a declarat Dragnea după ce a stat mai bine de oră în loja jurnaliștilor acreditați la Senat, precizând că, deși este deputat, a dorit să participe la discursul premierului Cioloș.

„Mie îmi moare speranța foarte târziu, foarte greu. În continuare sper, dar nu are niciun fel de restricție ANAF-ul, este practic în subordinea directă a primului ministru. Totuși, și repet, nu e din păcate numai situația acestor televiziuni. Sunt foarte mulți oameni de afaceri mici care se plâng de brutalitatea procedurilor și modurilor în care se comportă oamenii aceia. Totuși, cea mai mare parte a venitului de la stat sunt de la companii. Nu trebuie protejate, nu trebuie mângâiate, dar totuși trebuie respectate. Sunt oameni”, a mai spus președintele PSD..

UPDATE Premierul Dacian Cioloş a declarat, în plenul Senatului, că ANAF pune în aplicare o decizie definitivă a justiţiei în cazul posturilor de televiziune ale grupului Intact şi a precizat, în acelaşi timp, că libertatea de exprimare va fi apărată ferm.

„Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile tv nu își pierd licențele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA și nu s-a pus problema în acest sens. În ciuda afirmațiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului, care va putea să mai dureze încă luni bune”, a spus prim-ministrul.

Totodată, el a precizat că nu există un cadru legal în prezent care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

„La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confiscate de stat este reglementată de Ordonanța 14/2007, care presupune doar vânzarea bunurilor, ca formă de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat și de CCR prin decizia 859/2015, publicată în 10 februarie. Astfel, CCR constată că statul nu poate opta, în sensul păstrării în proprietatea lui privată, a unui bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privată în cea publică decât printr-o intervenție legislativă. (…) În caz contrar, se aplică exclusiv prevederile ordonanței 14/2007, respectiv vânzarea bunului. Așadar nu există cadru legal în momentul de față care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv”, a spus Cioloş.

Dacian Cioloș a menționat că posturile de televiziune ale grupului de presă Intact au contract de închiriere cu fostul locatar și nu cu ANAF.

„Potrivit hotărârii judecătorești, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului, liber de orice sarcini. Deci, automat, și contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească își încetau activitatea”, a mai spus prim-ministrul.

Dacian Cioloș a subliniat că nu este vorba despre un atac la dreptul de liberă exprimare sau libertatea presei, deoarece o instituție a statului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. El a subliniat că ANAF a acționat în virtutea atribuțiilor legale, ca și organ de executare.

Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei ședințe conduse de fostul președinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finanțe, pentru că ANAF avea, conform legii, întreaga autoritate pentru această activitate. Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanță notificarea oficială și va fi, evident, decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătorești, este statul român și în această situație este datoria instituțiilor statului să își valorifice aceste bunuri așa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanței„, a declarat premierul.

El a menționat că termenul dat pentru evacuare voluntară este stipulat de Codul de procedură civilă, nu de ANAF.

„Acesta este cinci zile, conform legii, și se aplică tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu este o decizie specifică ANAF, în acest caz, termenul de cinci zile. Nu există în lege termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activități. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca prevederile legale și ar fi putut fi acuzat de discriminare„, a precizat Dacian Cioloș.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

ANAF a somat televiziunile trustului Intact să evacueze sediile în care acestea își desfășoară o parte din activitate. În această situaţie se află şi posturile TV Antena 1 şi Antena 3. 

Potrivit hotnews.ro, Antena 3 a depus in instanta o plangere impotriva incheierii de carte funciara in ceea ce priveste sediul sau din soseaua Bucuresti – Ploiesti, nr. 25 – 27.

Senatul a decis, marţi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premier pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care preşedintele Senatului a calificat-o drept „un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihiliare a presei”. 

Propunerea făcută de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost votată de plen cu 70 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și trei abțineri. 

În favoarea demersului lui Tăriceanu s-au exprimat și senatori UDMR și UNPR.

Reamintim că inspectorii ANAF au trimis un ordin de evacuare pentru televiziunile Antena 3 şi Antena 1. Astfel, conform actului, cele două sedii trebuie eliberate până la sfârşitul săptămânii.

Ordinul a fost trimis luni, 15 februarie, către sediile celor două televiziuni. În comunicatul Finanţelor Publice se arată că notificarea de evacuare s-a făcut pentru punerea în executare a unei sentinţe penale din 2013, sentinţă definitivă.

Fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în august 2014, în dosarul privatizării Institului de Cercetări Alimentare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul director ICA, Gheorghe Mencinicopschi, Corneliu Popa, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului şi fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiş. Instanţa a dispus atunci şi confiscarea mai multor imobile, printre care şi sediile celor două televiziuni şi cel al Grivco, pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la circa 60 de milioane de euro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button