Premieră mondială în Capitală: Excursii în Bucureștiul interbelic prin intermediul unei aplicații

de:
29 apr. 2013
2 Afișari
Premieră mondială în Capitală: Excursii în Bucureștiul interbelic prin intermediul unei aplicații

Bucureştiul a devenit, de pe 25 aprilie, locul unei premiere mondiale, scrie adevărul.ro. Folosind realitatea augmentată şi o tehnologie introdusă la finele lui 2012, Colorbitor a reuşit să facă proiectul Cronovizor, care permite retrăirea trecutului în direct, prin adăugarea unui video de arhivă peste realitatea din faţa noastră, filmată cu ajutorul telefonului sau tabletei.

Daniel şi Georgia Gontz şi partenerul lor Costin Creţulescu au, de trei ani, agenţia Colorbitor, pe care o denumesc „laborator de medii noi”. Practic, agenţia digitală pe care o dețin cei trei tineri experimentează cu ultimele tehnologii media.

Cronovizor a inceput la finalul anului trecut şi foloseşte realitatea augmentată pentru a prezenta istoria oraşului. Cu ajutorul unui QR code pe asfalt, scanat cu un smartphone sau tabletă, utilizatorii intră în browser-ul de realitate augmentată Junaio şi pot urmări în acelaşi timp traficul din prezent, dar şi video-uri de arhivă colectate de cei doi de la Arhiva Naţională de Film. De exemplu, dacă se îndreaptă camera spre lacul Cişmigiu apare realitatea prezentă, dar şi un video cu regina Elisabeta patinând pe gheaţă.

În total, în Bucureşti există 17 astfel de locuri unde oamenii pot vedea clipurile desfăşurate în faţa lor. Ele sunt marcate prin QR Code-ul de pe asfalt, dar pot fi vizualizate şi pe hartă, pe canalul specializat din aplicaţia Junaio unde sunt indicate în timp real. Aplicaţia afişează video-ul după ce recunoaşte clădirile. Când camera ajunge la ele, se activează imaginile.

Cronovizor rămâne momentan în faza incipientă și tocmai din acest motiv Junaio poate să mai aibă erori. Până acum, tinerii au beneficiat de suportul celor de la Arhiva Naţională de Film, care au drepturi la pelicule până în 1932. Pentru orice filmare de după, trebuie cumpărate drepturi de autor de la Consiliul Naţional al Cinematografiei. „Noi ne gândeam la aplicaţii de turism. Haideţi să vizitaţi Bucureştiul în timp şi spatiu. Am putea crea nişte cronologii prin care să te plimbi în acelaşi loc în mai multe perioade”, spune Georgia Gontz.

Cookies