Premieră în România. Se deschide Poarta Sfântă la Catedrala Sfântul Iosif

de:
11 dec. 2015
4 Afișari
Premieră în România. Se deschide Poarta Sfântă la Catedrala Sfântul Iosif

Poarta Sfântă a Catedralei Sf. Iosif este o poartă din lemn, amplasată în ancadramentul metalic al intrării în catedrală, în partea stângă. Simplitatea şi îngustimea Porţii sunt o invitaţie de a ne prezenta în faţa lui Dumnezeu cu naturaleţe şi umilinţă, pe deplini încrezători în iubirea milostivă a lui Dumnezeu.
Papa Francisc a convocat un Jubileu extraordinar, un An Sfânt al Milostivirii lui Dumnezeu care a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porţii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, şi se va încheia la 20 noiembrie 2016. Jubileul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II şi a fost convocat de Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii). Acest An Sfânt – pus sub ocrotirea Maicii Milostivirii – este pentru fiecare o ocazie de a trăi în viața de zi cu zi milostivirea pe care dintotdeauna Dumnezeu Tatăl o revarsă asupra tuturor.
La Catedrala Sf. Iosif, ritul va începe duminică la ora 10.30, în faţa lăcaşului de cult. După un moment de rugăciune, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va deschide Poarta Sfântă şi va trece primul prin Poartă, fiind urmat de preoţii, ministranţii şi credincioşii prezenţi la celebrare. Va urma Sfânta Liturghie în Catedrală, prezidată de Mons. Ioan Robu.
Urmând îndemnul Papei Francisc, ÎPS Ioan Robu a stabilit ca în Arhidieceza romano-catolică de București, pe lângă Catedrala Sf. Iosif, alte două biserici ca loc de pelerinaj în acest An Sfânt: Bazilica Sf. Anton, din Constanța, și biserica Toți Sfinții, din Craiova, ale căror Porţi Sfinte vor fi deschise tot duminică, 13 decembrie. La Craiova, Poarta Sfântă va fi deschisă de către PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei de Bucureşti, iar la Constanţa, de Mons. Ieronim Iacob, Vicar episcopal de Dobrogea.
Obiceiul de a se celebra un An Sfânt a fost introdus în Biserica Catolică în timpul pontificatului Papei Bonifaciu al VII-lea (anul 1300). Jubileul (Anul Sfânt) poate fi ordinar, dacă este legat de anumite date fixe, şi extraordinar, dacă este convocat cu ocazia unui eveniment special. Anul Sfânt al Milostivirii, convocat de Papa Francisc, este unul extraordinar. Ultimul An Sfânt extraordinar a fost convocat de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în 1987, dedicat Sfintei Fecioare Maria.
Prima Poarta Sfântă a fost deschisă în 1423, de către Papa Martin al V-lea, la Bazilica Sf. Ioan din Lateran, din Roma (Catedrala Papei). În Bazilica Sf. Petru, din Vatican, deschiderea Porţii Sfinte s-a făcut pentru prima dată la Crăciunul din anul 1499. În Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de Papa Francisc, este pentru prima oară când se deschid Porţi Sfinte în afara Romei: în toate catedralele din lume, precum și în bisericile și sanctuarele stabilite de episcopii locali.

Cookies