Premieră în România: ghid privind hărțuirea sexuală și morală la locul de muncă

12 dec. 2022
212 Afișari
Premieră în România: ghid privind hărțuirea sexuală și morală la locul de muncă

Primul ghid privind hărțuirea sexuală și morală la locul de muncă a fost publicat, a anunțat luni, 12 decembrie, Gabriela Firea, ministrul Familiei și Egalității de Șanse. Acesta este dedicat instituțiilor și companiilor private.

Ghidul care este o premieră pentru România poate fi consultat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, iar timp de 30 de zile, în etapa de transparență decizională, acesta poate fi amendat cu propuneri care vin de la cetățeni. ”Vă așteptăm propunerile, sugestiile și opiniile privind acest proiect.”, a menționat ministrul Firea pe pagina sa de Facebook.

Premieră în domeniul prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale, dar și morale la serviciu, anunță ministrul Familiei.

”Am publicat primul ghid dedicat instituțiilor și companiilor private. Doar în primele 9 luni ale anului, 130 de persoane au fost hărțuite în spațiul public și există 287 de anchete penale în lucru.

Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private. Împotriva statului român a fost pronunțată recent o decizie într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat. România a pierdut tocmai pentru că instituțiile au tratat superficial plângerile femeii.

Este o decizie care trebuie să ne dea mult de gândit, chinurile și nedreptatea prin care trece o persoană hărțuită la locul de muncă nu sunt de neglijat.”, a afirmat Gabriela Firea.

 

Ce este hărțuirea morală la locul de muncă

Dacă știm sau intuim ce este hărțuirea sexuală la serviciu, ce înseamnă însă hărțuirea morală.

Potrivit propunerii de ghid, hărțuirea morală la locul de muncă reprezintă orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care pot avea drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

– conduită ostilă sau nedorită;
– comentarii verbale;
– acțiuni sau gesturi.

Documentul a fost elaborat de specialiștii ANES împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

”Acest ghid este un instrument important, pe care dorim să-l implementăm în toate instituțiile și care va fi sprijin real pentru angajați, dar și pentru angajatori.

Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu nepotrivit, cu tentă sexuală, orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni.”, a mai spus Firea.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES, va oferi suport, îndrumare și coordonare metodologică instituțiilor publice şi companiilor private pentru aplicarea măsurilor din acest document.

Îți mai recomandăm și:

Cookies