Premieră în România: BALKANIK!, primul festival de muzică şi cultură balcanică, pe 23 şi 24 septembrie

de:
06 sept. 2011
3 Afișari
Premieră în România: BALKANIK!, primul festival de muzică şi cultură balcanică, pe 23 şi 24 septembrie

Invitaţi speciali vor fi membrii trupei Baba Zula din Turcia. Reprezentaţiile lor ritualice sunt un melanj artistic de dansatoare din buric şi costume impresionante. Amestecul dintre instrumentele orientale clasice ca darbuka, saz electric şi linguri, cu abordări electronice şi moderne, au facut ca muzica interpretată de cei de la Baba Zula să fie definită ca “sunetul spaţiului din Istanbul”. Grupul a avut colaborari cu staruri precum Dr. Das (Asian Dub Foundation), Ralph Carney din San Francisco (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits ) şi Mad Professor (care a mai lucrat cu Lee Perry de la Massive Attack). Trupa a apărut în filmul câştigător al Ursului de Aur, “Crossing the Bridge” de Fatih Akin, iar în acest an vor închide festivalul Balkanik!

Alături de cei de la Baba Zula,  pentru prima dată în România, se va afla Orchestra Salijevic din Serbia. Orchestra a devenit cunoscută după ce a jucat şi interpretat muzica din filmul “Underground”, al lui Emir Kusturica. Piesele lor “Kalashnjikov”  şi ”Mesečina” sunt astăzi două dintre cele mai mari hituri balcanice.

Din Ungaria vor sosi alţi invitaţi care vor încinge atmosfera! Ternipe este una dintre cele mai autentice formaţii de muzică rromă. Trupa se bucură şi de aprecierea publicului românesc datorită piesei “Muro shavo kiki”.

Mahala Rai Banda, trupa din faimosul sat de lautari Zece Prăjini, care a făcut furori în lume datorită  vivacităţii ritmului şi mixului de  stiluri şi genuri muzicale,va fi deasemenea prezentă . Muzica lor poate fi poziţionată la intersecţia dintre muzica lăutărească şi muzica de club  “Balkan Beats”. Cel de-al doilea album al “regilor din mahala“ a fost votat printre cele mai bune albume ale anului 2009 de faimoasa revistă de muzică “Songlines”.  Cântecul lor “Magalageasca” (varianta originală şi varianta remixată a lui Shantel) a apărut în filmul “Borat”.

Tot din România vor urca pe scenă şi Taraf de Haidouks. Trupa de renume internaţional este deţinătoarea unui istoric impresionant având fani celebri precum Yehudi Menuhin şi Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul “The Man Who Cried’).

Pe lângă spectacolele de muzică live, vizitatorii se pot bucura de alte surprize inedite precum degustările de cafea armenească şi târgul de handmade. În plus publicul va avea ocazia de a savura berbecuţ turcesc, tocăniţă, sârbească, gulaş şi alte specialităţi culinare asigurate de “Papa La Șoni” dar şi de a face cunoştinţă cu arta balcanică, în fiecare zi, începând cu ora 14.00.

Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis cu susţinerea Primăriei Sectorului 5, Primăriei Generale a Capitalei şi având ca sponsor principal Apa Nova Bucureşti.

Un eveniment recomandat de B365

Cookies