PREMIERĂ în războiul creditori-bănci. Un bucureştean a obţinut în instanţă reducerea dobânzii

de:
10 oct. 2013
0 afișări
PREMIERĂ în războiul creditori-bănci. Un bucureştean a obţinut în instanţă reducerea dobânzii

Aceasta este prima decizie definitivă prin care judecătorii dau câştig de cauză creditorilor în disputa cu băncile privind clauzele abuzive, informeaza Gândul.info.

În ianuarie 2008, un bucureştean a încheiat un contract cu OTP Bank pentru achiziţionarea unei locuinţe. Contractul a fost încheiat pentru suma de 100.000 franci elveţieni pe o perioadă de 300 de luni. Banca a decis să ii crească dobânda de la 5,7% la 6,99%, deşi indicatorul de referinţă a scăzut constant.

După mai multe comunicări cu banca în care bucureşteanul a cerut ca dobânda pentru creditul său să fie micşorată pentru că LIBOR a scăzut a decis să deschidă o acţiune în instanţă. Judecătorii au constat că după patru luni de la contractarea creditului banca a crescut dobânda de la 5,7% la 6,99%, această dobândă fiind compusă din LIBOR de 2,7% şi marja băncii de 4,2%. Clientul a constat că banca şi-a majorat marja de la 3 % la 4,2%

Instanţa a decis că banca nu poate modifica marja care a fost convenită în contractul de creditare. Altfel spus, judecătorii au decis că băncile nu îşi pot mări profitul prin majorarea discreţionară a dobânzilor la credite

În faţa instanţelor, banca a încercat să se apere, spunând că actele adiţionale pentru creşterea dobânzilor au fost realizate prin aprobarea tacită a clientului. Banca a ivocat în acest sens Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 care spune că ”nesemnarea de către consumator a actelor adiţionale este considerată acceptare tacită”. Instanţele au respins acestă argumentaţie arătând că cel care a contractat creditul nu a fost de acord cu aceste acte adiţionale. Magistraţii au arătat însă că interpretarea acestei prevederi este în următorul sens: ”Doar tăcerea valorează acceptare, astfel încât în situaţia în care consumatorul îşi exprimă refuzul de a semna actul adiţional nu se poate considera că actul adiţional propus de bancă îşi produce efectele”. Altfel spus, judecătorii susţin că atunci când banca îţi pune sub nas un act adiţional prin care îţi creşte dobânda nejustificat nu trebuie să îl semnezi.

Procesul a fost deschis la Tribunalul Bucureşti în 2009. În martie 201, Tribunalul Bucureşti a emis sentinţa de fond care a dat câştig de cauză clientului. După un an în ianuare 2012 Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa după ce OTP a făcut apel. În final, pe 9 octombrie, Curtea Supremă a respins recursul şi a decis irevocabil că banca trebuie să scadă dobânda. Astfel, instanţa a obligat banca să îi calculeze dobânda fără a mări marja băncii. ”Obligă pârâta să recalculeze nivelul dobânzii percepute în temeiul contractului de credit Nr XXX după următoare formulă: marja băncii fixă în valoare de 3,0036% + valoarea indicelui de referinţă LIBOR la 3 luni”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti, menţinută de Curtea de Apel şi Curtea Supremă.

Cookies