FIT CITY

PREMIERĂ în medicina românească: Primul implant de inimă artificială din România, un succes

Operația, o premieră pentru România, a fost declarată un succes. În acest moment, pacientul este în stare stabilă, la secția de Terapie Intensivă. Bărbatul de 44 de ani din Suceava se afla de un an și jumătate pe lista de transplant de cord, informează Digi24.

Din păcate, el nu mai era un candidat nici pentru o astfel de intervenție, din cauza unor complicații la plămâni, astfel că implantul de inimă artificială era ultima lui șansă.

Medicii speră acum la un program național care să asigure și altor pacienți care suferă de insuficiență cardiacă șansa la o astfel de operație.

Aparatul care a fost montat pacientului a costat 90.000 de euro, iar costurile au fost suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Este o pompă care practic preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit şi iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii, se pune un inel. Practic, muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă, vedeţi, sângele este preluat din ventricul”, a explicat Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş.

Bărbatul de 44 de ani din Suceava s-a născut cu insuficienţă cardiacă. Boala s-a agravat în urmă cu trei ani şi jumătate, atunci când fiul său, în vârstă de cinci ani a murit.

Pacientul, pensionat pe caz de boală, a intrat în sala de operaţie la ora 9.30. După aproape patru ore, operaţia a fost declarată un succes.

Inima artificială a bărbatului este conectată printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă, care durează minimum şase ore. Medicii spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button