Premieră în București: Încălzire de la izvoarele termale ale Capitalei, la Vila Minovici

de:
26 iun. 2015
52 Afișari
Premieră în București: Încălzire de la izvoarele termale ale Capitalei, la Vila Minovici

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului Cosolidare si Reablilitare Muzeul Nicolae Minovici constă în asigurarea agentului termic necesar climatizării spaţiului interior al monumentului si a punctului de informare prin instalarea unui sistem geotermic, bazat pe o sursă regenerabilă de energie. Prietenos în privinţa mediului, sistemul va asigura pentru vizitatori o temperatură optimă în interior pe tot parcursul anului, în condiţii economice, datorită eficientei energetice mari, informează reprezentanții Primăriei Capitalei.

Pentru a putea fi exploatat zăcământul natural, a fost obtinut avizul de la AN Apele Romane, doar cu condiția efectuării a încă trei foraje de probă. Forajele au fost deja executate și au fost trimise probe pentru analizele fizico-chimice ale apei de adâncime.

În prezent se efectuează forajele pentru apa geotermală cu o firmă specializată. Stadiul lucrărilor pentru foraje în luna iunie 2015 este de 10%, conform informațiilor furnizate pentru B365.ro de reprezentanții primăriei.

„La Vila Minovici încercăm să facem sondajele pentru apă termală, pentru a putea cu aceste sondaje să realizăm un izvor de apă termală, pe care vrem să-l folosim. Au fost făcute studii legate de existența apei termale acolo în urmă cu 50 de ani. Posibilitatea nu a fost expolatată. Este pentru prima dată în București când un muzeu va folosi o sursă regenerabilă de energie. Voi face „sâc” RADET-ului”, a declarat primarul general Sorin Oprescu, la conferința de presă organizată după inaugurarea Casei Cesianu.

B365.ro a scris încă din 2011 despre comoara energetică neexploatată din nordul Bucureștiului. Cu toate că nu sunt de suprafaţă şi nu au aceleaşi temperaturi ca cele de pe Valea Oltului, izvoarele termale din Nordul Capitalei, pot fi folosite şi ele ca agent termic sau ca apă menajeră. Acestea se află la o adâncime medie de 1700 de metri şi pot fi exploatate doar în urma unor forări de mare adâncime. Costurile sunt pe măsură însă se pot amortiza în timp, susţin experţii.

„E vorba de un zăcământ ce se intinde la scara regională. Din punct de vedere al temperaturii devine interesant din zona de Nord a Bucureştiului şi pe măsură ce se intinde spre Nord el câştigă şi din temperatură. Aici în Nord, putem discuta de ape cu temperaturi de aproape 45 de grade”, explica în 2011 pentru B365.ro Gicu Boroşi, director pe Activitate de Ape Geotermale din cadrul companiei Foradex. „Cele care au o temperatură de 40-45 de grade(n.r- apele termale) sunt la limită. Ele pot fi totuşi utilizate eficient economic însă pe seama unor soluţii cam costisitoare. E vorba de încălzire prin planşeu”, adăuga acesta. 

Explorarea apelor termale din nordul Bucureștiului a fost un subiect abordat și de miniștri ai turismului, de-a lungul timpului.

În 2013, Ministrul pentru IMM şi Turism la acea dată, Maria Grapini, anunța că intenţionează să exploateze potenţialul balnear al Bucureştiului, după ce fostul ministru al Turismului Elena Udrea declara la începutul mandatului său că vrea să transforme Capitala într-un oraş balnear.

„Am discutat cu primarul Sorin Oprescu, pentru că probabil dumneavoastră, presa, ştiţi, există un potenţial balnear al Bucureştiului. Există apă termală în spatele Casei Presei, e un ştrand acolo, care de mult timp e într-un fel abandonat, din cauza neclarităţii proprietăţii”, declara Grapini la Conferinţa Internaţională de Turism a Dunării.

Udrea declara în ianuarie 2009 că vrea să transforme Bucureştiul într-o destinaţie de turism balnear şi că Ministerul Turismului s-ar putea implica în construirea unui complex balnear în nordul oraşului, pentru a demonstra şi exploata potenţialul Capitalei în acest domeniu.

Cosmin Ciobanu, managing Partner în cadrul Cosmo Technical, societate care se ocupă cu implementarea sistemelor de încălzire şi răcire geotermală, declara tot în 2011 pentru B365.ro că nu numai izvoarele geotermale ar putea fi exploatate in Nordul Capitalei ci şi căldura din scoarţa terestră. „E rentabilă doar pentru încălzire districtuală(n.r. – exploatarea izvoarelor geotermale), nu se renteaza pentru încălzirea unui singur bloc. Problema mare pentru acele zăcăminte o reprezintă substanţele chimice din compoziţia apei. Acestea au mult calcar şi un astfel de sistem presupune niste costuri de mentenanţă. În Franţa, spre exemplu, se practică acest sistem însă au o tehnologie de injectare aditivi ca să împiedice depunerea”, explica acesta.

Chiar dacă este necesar un efort mai mare pentru implementarea unui sistem la scară districtuală care să funcţioneze de pe urma izvoarelor termale, la scară mică se poate exploata cu uşurinţă energia din scoarţa terestră. „Putem face foraje, de mică adâncimepentru case, de până în 250 de metri prin care se recirculă lichidul. Un astfel de sistem costă 20.000 de euro cu tot cu sistemul de încălzire termică din interior şi 15.000 de euro fărăInvestiţia se armotizează într-un timp de maximum 10 ani. Media e de regulă de 7-8 ani”, preciza Cosmin Ciobanu.

Lucrările la Muzeul Nicolae Minovici au început în iunie 2014. „Jumătate din consolidarea clădirii este gata. Urmează amenjarea gardului pentru grădină”, a declarat primarul general.

 Vila Minovici a fost construită în 1905. Vila cu parter, etaj şi turn, este declarată monument istoric şi păstrează o impresionantă decoraţie în piatră realizată de sculptorul german Wilhelm August von Beckev. Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de 14.995.314 lei (3,4 milioane de euro) din care finanţarea nerambursabilă este de 11.246.648,14 lei. 

Cookies