Premieră în București! Sectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilor

24 iun. 2021
220 Afișari
Premieră în București! Sectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilor

Cetățenii din Sectorul 1 vor avea o facilitatea nemaiîntâlnită până acum - Consiliul Local al Sectorului 1 a votat joi, 24 iunie, proiectul de hotărâre pentru aprobarrea unori măsuri privind activitatea de sortare a deșeurilor. Prin urmare, va fi construită o stație de sortare a deșeurilor ce va prelua și gestiona exclusiv deșeurile din Sectorul 1.

Astfel, Sectorul 1 va deveni oficial prima unitate administrativ-teritorială din România care va deține propria stație de sortare a deșeurilor. Decizia a fost luată joi, 24 iunie, în urma unei ședințe a Consiliului Local. Facilitatea va fi construită pe o suprafață impresionantă – de circa 40.000 de metri pătrați, conform Mediafax.

Stația de sortare din Sectorul 1 va fi gata peste 3 ani

Întreaga stație de sortare se va întinde pe un teren de 40.000 de metri pătrați și va avea ca scop sortarea deșeurilor municipale ce provin de pe raza Sectorului 1. Această stație va fi realizată în trei ani, perioadă în care activitatea sortării va fi delegată unor alte stații care dispun de infrastructura necesară.

Potrivit proiectului de hotărâre votat astăzi, gestionarea acțiunilor de sortare va fi delegată prin atribuirea unuia sau mai multor contracte de achiziții publice de servicii.

„În premieră în România, în Sectorul 1 vom avea prima staţie de sortare a unei primării. Însă, aceasta este o investiţie de durată care presupune identificarea unui teren potrivit şi, apoi, construirea staţiei respective. În aceste condiţii, pentru că deşeurile trebuie sortate, suntem nevoiţi să delegăm gestiunea acestui serviciu pe o perioadă de 3 ani.

Pentru noi, protecţia mediului printr-o sortare corectă şi intensivă a deşeurilor şi reducerea cantităţii de deşeuri care ajung la groapa de gunoi sunt esenţiale. Îmi doresc să avem un mediu sănătos în Sectorul 1 pentru noi şi pentru generaţiile viitoare”, a anunțat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Dreptul de administrare asupra terenului pentru stația de sortare va fi obținut în maximum un an de zile

Înainte de a începe construcția propriu-zisă a stației de sortare a deșeurilor se va identifica și dobândi dreptul de administrare pentru terenul unde se va construi această stație. Acest lucru va dura maximum un an, după care vor începe lucrările.

„Activitatea de sortare a deşeurilor revine în totalitate şi în responsabilitate autorităţii locale a Sectorului 1. Este o idee foarte bună să se facă propria staţie de sortare, însă până la realizarea investiţiei, va funcţiona gestiunea delegată a acestei activităţi. Gestiunea directă va fi suspendată pe perioada celor 3 ani, pentru că nu pot fi două tipuri de gestiuni: şi directă şi delegată”, a declarat, în cadrul şedinţei Consiliului Local, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Ionel Tescaru.

Cookies