ESENTIAL

Premieră: Cei mai mari romancieri ai României, împreună într-un parc din Bucureşti. FOTOGALERIE

Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6 a venit cu o idee originală la finalizarea amenajării parcului situat în strada Romancierilor din Cartierul Drumul Taberei.

O modalitate inedită pentru locuitorii acestui sector, inspirată din denumirea străzii, o reprezintă expunerea în Parcul Romancierilor  a unor plachete sub formă de cărți care să popularizeze chipurile și opera celor mai cunoscuți romancieri ai literaturii române. De aici, vizitatorii pot afla informaţii şi despre biografia autorilor, precum şi citate celebre ale acestora. 

„Dezvoltarea culturală a Sectorului 6 este o prioritate personală, aici am crescut. Trebuie să ţinem cont de faptul că nevoia de cultură s-a diversificat şi că trebuie să ne adaptăm modelelor europene de „infrastructură culturală”. Proiectele culturale au fost foarte bine primite de membrii comunităţii. Transformarea Centrului Multifuncţional Favorit, pentru care am alocat deja fondurile necesare implementării primei etape a proiectului, pictura murală din Cartierul Militari, realizată în parteneriat cu Institutul Polonez, a cărei temă este cooperarea între cele două popoare şi rememorarea unui moment emblematic pentru istoria românilor, precum şi reabilitarea Parcului Romancierilor se încadrează în perspectiva mai generală de schimbare a atmosferei artistice a Sectorului 6. Am decis să popularizăm, într-un cadru informal, creaţiile celor mai apreciaţi oameni de litere ai României, personalităţi culturale care vor însoţi dezvoltarea copiilor din Sectorul 6 de la vârste fragede până la maturitate”, a declarat pentru B365.RO primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu.

AStfel, în parcul Romancierilor pot fi găsiţi împreună celebrii scriitori Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Ioan Slavici, Liviu Rebreanu, Marin Preda, dar şi Nicolae Filimon, Mihail Drumeş şi Zaharia Stancu. 

Romantismul, ca şi curent literar, a apărut în epoca destrămării feudalismului şi a dezvoltării capitalismului, epoca revoluţiilor burghezo-democrate şi a războaielor pentru eliberare şi independenţă naţională. Cultivat şi afirmat de o clasă socială ridicată de jos şi potrivnică nobilimii, romantismul impune un suflu nou, caracterizat prin setea de libertate, spargerea normelor convenţionale şi rigide ale clasicismului, înclinarea sprereverie şi spre explorarea complexităţii eului uman.

Un nou parc de 10.500 mp, amenajat în Sectorul 6

Recent, administraţia locală Sector 6 a anunţat că bucureştenii vor avea un nou spaţiu amenajat pe o suprafaţă de 10.500 mp pentru promenadă, relaxare şi plimbări şi plimbări în aer liber. În momentul de faţă, terenul pe care se propune construcţia unui nou parc aparţine domeniului public al Municipiului Bucureşti şi este liber de sarcini. Parcul urmează să fie amenajat în incinta celui mai mare complex de locuinţe pentru tineri din ţară, ANL Constantin Brâncuşi din Sectorul 6 al Capitalei. Detalii despre dotările noului parc ANL Constantin Brâncuşi găsiţi aici.

De asemenea, până la sfârşitul acestui an, modernizarea parcului Drumul Taberei urmează să fie finalizată în proporţie de 70%, după cum a declarat pentru B365.RO primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu. Tot până atunci, ar urma să fie gata şi sonorizarea scenei amfiteatru, iar sistemul de irigaţii să fie pus la punct, alături de lucrările de reţelistică (iluminat, audio, video). Totodată, ar urma să fie realizate fundaţiile şi confecţiile metalice pentru sera tip grădină botanică, dar şi pentru pasarela pietonală suspendată şi locul de recreere pentru adulţi. Mai multe amănunte sunt disponibile aici.

Planurile administraţiei locale includ regenerarea a aproximativ 7 hectare de spaţii verzi din arealul total al parcului Drumul Taberei, construirea de trei spaţii de joacă pentru copii, diversificate pe grupe de vârstă, plus utilarea cu 320 de bănci şi 245 de coşuri de gunoi şi modernizarea a peste 25.000 mp de alei din interiorul parcului.

Parcul Drumul Taberei va fi dotat cu fântâni arteziene „tip Nufăr”, una cu 60 de jeturi de apă, foişoare pentru practicarea mai multor jocuri de societate, catarg pentru arborarea drapelului ţării, terenuri de sport, un monument artistic din oţel inoxidabil „Pasărea măiastră”, pistă de carting, ambarcader şi debarcader pentru bărci cu vâsle şi o pasarelă pietonală metalică în arcadă.

Tot în Parcul Drumul Taberei urmează să fie plantaţi 400 de copaci pentru regenerarea urbană a zonei.

Iată cum va arăta Parcul Drumul Taberei la finalul lucrărilor de modernizare: 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button