BAZAR

Premianţii de la Cannes vin la Bucureşti

Cel mai tandru și magic film din selecția canneză de anul acesta, „Beasts of the Southern Wild” și-a câștigat fani devotați, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d’Or, Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard și o mențiune a Juriului Ecumenic. Îndrăgit de critici și de public deopotrivă, „Beasts of the Southern Wild” a obținut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar și Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodată, alegerea criticilor „The New York Times” pentru filmul anului 2012.

Eroina poveștii, amintind de energia și bucuria aventurilor lui Tom Sawyer, este o fetiță de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuiește cu tatăl ei (Dwight Henry) pe o insulă amenințată de uragane. Când apele invadează insula și lasă doar rămășițe în urmă – evenimente pe care le leagă, în imaginația sa, de un animal preistoric și de topirea ghețarilor – Hushpuppy pornește în căutarea mamei ei. Trailer și galerie foto, la pagina filmului.

O surpriză plăcută va fi și „The Angels’ Share” al lui Ken Loach, cineastul britanic care a stabilit un record greu de depășit: a fost selecționat de 11 ori în competiția Festivalului de la Cannes. În 2006, a câștigat Palme d’Or cu „The Wind that Shakes the Barley”, iar anul acesta, cu cel de-al 11-lea film selectat, Premiul Juriului. Comedia îl are ca protagonist pe Robbie (Paul Brannigan), un troublemaker scăpat ca prin urechile acului de închisoare şi, de curând, părinte, care găseşte noi sensuri vieţii după o vizită la o distilerie de whiskey. În distribuție apar și John Henshaw, William Ruane, Gary Maitland, Jasmin Riggins și Siobhan Reilly. Trailer și galerie foto, la pagina filmului.

Pentru cei care caută provocări în film, „Post Tenebras Lux” este una dintre cele mai bune alegeri. În premieră, la Les Films de Cannes à Bucarest,cinefilii vor avea acces la noul film al lui Carlos Reygadas, distins cu Premiul pentru regie la Cannes 2012. Viziunea radicală şi experimentele cineastului mexican au împărţit lumea criticii în două tabere. Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmăreşte drama unei familii mutate undeva la ţară, alternând secvenţele din viaţa lor cotidiană – cu toate tentaţiile ei – cu frânturi din ceea ce pare a fi trecutul lor. Filmul nu are distribuitor în România. Trailer şi galerie foto, la pagina filmului.

Din Mexic vine și filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard, „Después de Lucía”/ „After Lucia”, de Michel Franco. Propunerea Mexicului la Oscarul pentru Cel mai bun film străin este o dramă tulburătoare inspirată din mai multe cazuri reale. O adolescentă de 17 ani (Tessa Ía González Norvind) decide să preia responsabilitățile mamei sale în viața ei și a tatălui ei, atunci când aceasta moare într-un accident. Cei doi se mută în Mexico City pentru a o lua de la început, însă, profund deprimat, bărbatul (Hernán Mendoza) nu realizează prin ce trece fiica sa în noua ei viață.

Michel Franco a mai fost la Cannes în 2009, în Quinzaine des Réalisateurs, cu debutul său, „Daniel & Ana”. Anul acesta, juriul Un Certain Regard a fost prezidat de Tim Roth. Trailer și galerie foto, la pagina filmului.

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe19 octombrie, la Cinema Studio, cufilmul colectiv „7 Days in Havana”, și se va închide cu „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. În premieră, spectatorii vor vedea şi „Cosmopolis”, al lui David Cronenberg, „Killing Them Softly”, în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt , experimentalul „Holy Motors”, al lui Leos Carax, şi „Adieu Berthe ou l’enterrement de mémé”, de Bruno Podalydès, o comedie care a încântat publicul de la Cannes. 

Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.

***

Partenerii evenimentului suntOrange România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova București, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque.

Mașina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.

Parteneri media: Digi 24, România Liberă, Radio Guerilla,Hotnews.ro, Ziare.com, BeWhere, LiterNet.ro, Port.ro, Cinemarx.ro, Urban.ro, Studentie.ro, Filmreporter.ro, b365.ro, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Decât o revistă, Smile Media, Spectacular TV, Cărtureşti.

Noutățile, informațiile despre bilete și programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ul www.filmedefestival.ro. Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa contact@filmedefestival.ro sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

 

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button