Prejudiciu de 9.000.000 de lei la Biblioteca Metropolitană, după ilegalităţile directorului Rotaru

de:
15 ian. 2015
14 afișări
Prejudiciu de 9.000.000 de lei la Biblioteca Metropolitană, după ilegalităţile directorului Rotaru

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), Florinel Rotaru, şi alţi 12 inculpaţi, între care o fostă şefă de Serviciu din Primăria Capitalei, au fost trimişi în judecată în luna decembrie 2014, de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul plăţilor negale de milioane de lei. –

Joi, 15 ianuarie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au anunţat că au definitivat investigaţiile privind activitatea infracţională a mai multor funcționari care ar fi efectuat achiziţii fără respectarea prevederilor legale în vigoare şi la preţuri supraevaluate.

Din cercetările poliţiştilor a reieşit că mai multe persoane din cadrul instituţiei ar fi contractat, în perioada 2008 – 2012, lucrări de reparaţii, ar fi achiziţionat servicii de turism, ar fi organizat reuniuni şi conferinţe şi ar fi achiziţionat unităţi bibliofile (manuscrise, cărţi de colecţie, albume), fără ca toate să aibă valoare documentară istorică.

În fapt, unităţile bibliofile achiziţionate erau catalogate, în mod nereal, drept cărţi rare, cu valoare de patrimoniu, fără a se efectua expertizarea ori evaluarea acestora, din perspectiva unei eventuale clasări în patrimoniul cultural – naţional, în conformitate cu prevederile Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Scopul era acela de alocare a unor resurse financiare mult superioare faţă de valoarea de piaţă a obiectelor achiziţionate.

Prin activitatea lor infracţională, persoanele bănuite ar fi cauzat un prejudiciu instituţiei publice estimat la 9.000.000 de lei, anunţă autorităţile.

În cauză, s-a dispus, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate, la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei.

Alături de Rotaru, vor fi judecaţi Irina Bologa, fost şef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti – Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, şi 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneaţă, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lică, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruţa Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupuşanschi, Paula Ioana Laszlo şi Anca Ioana Andreescu. 

După cum B365.ro a scris încă din 2012, Biblioteca Metropolitană a cumpărat sute de cărţi la preţuri exorbitante, supraevaluate, mult mai mari decât cele de pe piața internațională de la un bătrânel de 86 de ani, Pavelescu Constantin, dar și de la organizatia neguvernamentală Asociația Bibliotecarilor și Documentariștilor din România, asociație al cărui președintele este, de la înființarea ei, directorul Florin Rotaru. Pentru una dintre cărţile cumpărate de la această organizaţie de BMB s-a plătit o sumă de 200 ori mai mare decât preţul cu care aceeaşi carte poate fi cumpărată de pe piaţa internaţională. Responsabil pentru aceste achiziții este Florin Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane. 

Pentru a justifica banii cheltuiți ilegal, Florinel Rotaru, împreună cu șefa Serviciului Achiziții, Ioana Gogoneață, și contabila șefă, Cristina Baldovin, a întocmit și aprobat mai multe facturi pentru plata unor servicii și lucrări precum: reparații jgheaburi, curățarea zăpezii, instalații electrice etc., care n-au fost efectuate.

Cookies