Cât dă Oprescu pe câinii salvatori pe care îi va folosi la marele cutremur

de:
10 apr. 2014
0 Afișari
Cât dă Oprescu pe câinii salvatori pe care îi va folosi la marele cutremur

În timp ce străzile Bucureștiului sunt pline de câini, primarul general, Sorin Oprescu, vrea să cumpere alții noi. Edilul-șef va achiziționa în acest an opt câini voluntari/salvatori ce ar urma să fie folosiți în cazul producerii unor dezastre. Potrivit bugetului pentru 2014, aprobat de Consiliul General al Municipiului București, Primăria Capitalei va plăti 48.000 lei pentru opt câini voluntari, adică 6.000 lei pentru fiecare câine. 

Pentru cele opt patrupede, Sorin Oprescu cumpără și patru autospeciale transport câini voluntari ( salvatori). Mașinile vor fi folosite pentru deplasarea câinilor la antrenamente. Două dintre ele au fost deja achiziționate la prețul de 54.000 euro.  Contractul a fost câștigat de MIT Motors International. Conform caietului de sarcini,  cele două autovehicule vor fi utilizate „pentru transportul câinilor utilitari (salvatori) în zone urbane unde s-au produs calamități (cutremure, inundații, etc), teren accidentat cât și pe drumuri modernizate și în afara acestora”. Autovehiculul este compus dintr-o cabină cu două locuri și spațiu de transport cu patru cuști pentru transportul câinilor și sistem de ventilație. 

Cele două mașini vor fi completate cu alte două în acest an. Astfel, în bugetul pe 2014 au fost alocați încă 55.000 euro pentru a cumpăra alte două autospeciale pentru transport câini voluntari (salvatori). 

Primăria Capitalei are deja mașini pentru transport câini, folosite de Autoritatea pentru Protecția și Supravegherea Animalelor. Este vorba de autovehiculele utilizate pentru prinderea și transportul câinilor maidanezi către adăposturi. Reprezentanții municipalității spun însă că acestea nu puteau fi folosite și pentru câinii voluntari din urmtoarele motive:

„- cainele salvator salveaza vieti datorita mirosului. Daca mirosul se amesteca cu urme ale unui caine fara stapan, cainele salvator isi pierde capacitatile, sau chiar refuza dresajul auto;

– transmiterea de virusi/boli trebuie evitata la maxim;

– compartimentarea masinilor este diferita pentru caini fara stapan si caini utilitari;

– indisponibilizarea masinilor ASPA pentru dresajul continuu si pentru eventuala interventie.”

I-am întrebat pe reprezentannții Primăriei și ce se va întampla cu aceste achiziții (în valoare totală de 109.000 euro) până la apariția unor situații speciale de intervenție (dezastre, calamități). „Masinile vor fi folosite in permanenta in deplasarea cainilor la antrenamente, pentru dresajul specific atat pentru urma si miros, dar si pentru adaptarea la transport auto in simularile de interventie”, au raspuns oficialii municipalității. 

2,2 milioane euro pentru șase autospeciale de intervenție 

Primăria Capitalei a cumpărat în ultima perioadă mai multe autospeciale pentru intervenție în caz de dezastru, dar și două  autospeciale transport caini voluntari ( salvatori).

Concret au fost făcute următoarele achiziții:

–  două autospeciale intervenție rapida și randament crescut stingere pentru corp de voluntari – 200.000 euro 

– o autospecială de primă intervenție și comanda pentru corp voluntari – 40.000 euro

– o autospeciala de intervenţie si salvare de la înălțime pentru corpul de voluntari (procedura de achiziție în desfășurare) –  valoarea estimata 640.000 euro.

În bugetul pe 2014 au fost prevăzute și mai multe achiziții în acest sens. Conform documentului aprobat de Consiliul General al Municipiului București, în acest an vor fi cumpărate: 

– o autospecială cu grad mare de manevrabilitate, gabarit și dimensiuni reduse – 412.000 euro

– o autospecială de primă intervenție și comandă – 51.500 euro 

– o autospecială de primă intervenție și comandă pentru corp voluntari – 40.000 euro

– o autospeciala de intervenţie și salvare de la înălțime pentru corpul de voluntari – 645.000 euro

– două autospeciale intervenție rapidă și randament crescut stingere pentru corp de voluntari – 200.000 euro.

Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că aceste achiziții sunt destinate intervenției în caz de dezastru, iar până la apariția unor asemenea situații, autospecialele vor fi utilizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 

„Aceste achizitii vor fi folosite de catre ISU Bucuresti. Conform legislatiei in vigoare, PMB face parte din Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta, organism in care sunt implicate mai multe institutii publice(Prefectura Capitalei, ISU,Politia Capitalei,Jandarmeria Capitalei, etc). Una dintre atributiile pe care Municipalitatea le are, in conformitate cu legislatia in domeniu, este aceea de a lua toate masurile pentru prevenirea situatiilor de urgenta”, susțin reprezentanții Primăriei Capitalei într-un răspuns remis B365.ro.

În acest an, Primăria Capitalei intenționează să demareze șli proiectul înființării unui Corp de voluntari. Aceștia vor fi antrenați pentru a interveni în cazul producerii unui dezastru sau a unei calamități.

Truse de prim ajutor de 217.000 euro de la o firmă cu trei angajați

În ultimele luni, Primăria Capitalei a făcut achiziții de 575.000 euro pentru dotări în caz de dezastre și calamități. La începutul lui decembrie, Sorin Oprescu a cumpărat 2.000 de pături și 1.800 de paturi de campanie de la firma creatoarei de modă Liza Panait pentru care a plătit 224.000 euro. Noile achiziții sunt pentru taberele de sinistrați ce vor fi amenajate în 12 școli din Capitală (VEZI unde vor fi amplasate taberele).

Tot pentru situații de urgență, Primăria Capitalei cumpără și 4.000 de truse de prim ajutor. Contractul în valoare de 967.000 lei (217.000 euro) a fost atribuit prin licitație firmei SC INL Brand SRL. Conform paginii electronice a Ministerului de Finanțe, firma are trei angajaţi, iar principalul obiect de activitate este „Comerţul cu ridicata nespecializat”.

Conform caietului de sarcini, trusele conțin în mod obligatoriu:

– geantă termoizolantă

– dispozitiv de semnalizare: lanternă cu încărcare prin mișcare, radio AM/FM cu încărcare prin mișcare, bliț electronic led cu lumină intermitentă, capacitate de încărcare telefon mobil

– lightstick cu lumină verde – 12 ore, lumină verde strălucitoare

– mijloace de asigurare a apei potabile: minim trei cutii de apă de 250 ml și zece tablete de purificare a apei

– mijloace de asigurare a hranei: baton alimentar pentru urgențe (rezervă de hrană pentru 3 zile)

– mijloace de asigurare a primului ajutor

– dispozitive protecție și depozitare: pătura tip NASA pentru a menține protecția optimă a corpului, pelerină cu glugă, mască antipraf, mănuși de cauciuc, pachet de șervețele pentru menținerea condițiilor de igienă

– fluier.

Sorin Oprescu a cumpărat truse de prim ajutor în caz de cutremur și anul trecut. Edilul-șef a plătit atunci 100.000 euro, materialele sanitare fiind destinate locatarilor din clădirile cu risc seismic din Capitală.

Tot pentru situații de urgență, Sorin Oprescu a cumpărat tot de la MIT Motors Internațional și o autospecială de primă intervenție și comandă. Valoarea achiziției este de 178.000 lei (40.000 euro). Autospeciala este destinată deplasării rapide a grupelor operative sau a comenzilor subunităţilor la locul interventiilor, pentru asigurarea coordonarii acestora, pe timpul evenimentelor ce pot genera situatii de urgenta.

Pe 12 decembrie 2013, Primăria Capitalei a cumpărat și 670 de măsti de gaze pentru care a plătit 193.000 lei (42.000 euro).

Cookies