ÎN BUCUREȘTI

Prefectura Capitalei, înțelegere cu Metrorex privind reluarea activităţii. Sindicaliștii spun că protestul nu are legătură cu spaţiile comerciale

Prefectura Capitalei a transmis că, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii sindicatelor la metrou, a fost convenită reluarea activităţii la metrou. Un reprezentant al sindicatului liber metrou a afirmat că circulaţia va reîncepe de sâmbătă, deoarece pentru o jumătate de oră nu are rost să mai fie consumată energie pentru a efectua verificări înainte de repunerea în circulaţie.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că reluarea circulaţiei se va face sâmbătă dimineaţă întrucât este nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor.

Prefectul Capitalei s-a implicat, dar nu are legătură

„De mâine dimineaţă, având în vedere că tehnic înţeleg că e nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor, se va relua circulaţia. Înţeleg că tehnic nu este posibil, oamenii vor ieşi în această seară”, a afirmat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Întrebat dacă poate da garanţii că situaţia nu se va mai repeta sau dacă s-a semnat un protocol, el a evitat să răspundă.

„Mâine dimineaţă, oamenii vor circula cu metroul”, a replicat el.

Prefectul a adăugat că el nu este implicat în negocierile între Metrorex şi sindicate.

„Interesul meu era să dăm drumul la circulaţie pentru metrou şi pentru asta am avut întâlnirea. Lucrurile s-au restabilit”, a afirmat Stoica, menţionând că el a mijlocit întâlnirea şi a convocat ambele părţi.

Întrebat despre pierderea suferită de bucureşteni, prefectul a replicat: „Permiteţi-mi să nu iau întrebări pe zona asta”.

Comunicatul Prefecturii Capitalei

„Instituţia Prefectului –  Municipiul Bucureşti informează că astăzi, 26 martie 2021, la sediul Instituţiei din Piaţa Presei Libere  a avut loc întâlnirea de dialog social  cu reprezentanţii sindicali  (Sindicatul Liber Metrou – USLM din  METROREX S.A. şi  Confederaţia Naţională  a Sindicatelor Libere din România- Frăţia – CNSLR Frăţia ), conducerea METROREX S.A. şi reprezentanţii lucrătorilor  din subteran. Menţionăm că această  întâlnire  de dialog social  a fost determinată de situaţia de la staţia de metrou Piaţa Unirii. Părţile invitate  au convenit reluarea activităţii la metrou”, arată un comunicat de presă al Prefecturii Capitalei.

Ce spun sindicaliștii

Sindicalistul a precizat că a fost stabilită continuarea discuţiile săptămâna viitoare, iar printre revendicările celor de la metrou este ca salariile să nu fie micşorate. Acesta a adăugat că premierul Florin Cîţu şi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex.

„În primul rând e regretabil că a trebuit ca salariaţii metroului să facă o formă de protest de un asemenea nivel ca să putem regăsi în cadrul Minisrerului o formă de dialog social normal. Vom mai merge la Piaţa Unirii vom anunţa salariaţii de ce am obţinut aici şi imediat vom elibera. Nu cred că se va mai lua pentru că trebuiesc verificări şi nu are rost să consumăm energie degeaba. În sfârşit domnul Drulă a recunoscut că negocierile trebuie făcute cu liderul sindicatului de metrou.

Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din  lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii.

Chestionat dacă protestul are legătură cu încasarea banilor de către sindicalişti din chiriile pentru acele spaţii comerciale de la metrou, sindicalistul a răspuns: „Vreau să lămurim un lucru, ca să fie foarte clar. Contractul de asociere dintre firma sindicatului şi Metrorex se află pe rolul instanţei la Bucureşti şi aşteptăm pronunţarea instanţei. Ne vom supune instanţei prin hotărâre definitivă şi irevocabilă”.

Reacția directorului Metrorex

Directorul Metrorex Ştefan Paraschiv a adăugat că nu va fi începută nicio acţiune administrativă la adresa protestatarilor de la metrou pe perioada în care vor fi negocierile cu Ministerul Transporturilor şi cu alte autorităţi

„Protestul se va suspenda. Am stabilit un calendar al negocierilor pentru săptămâna viitoare, au venit cu nişte revendicări, le vom discuta. Suntem deschişi dialogului, nu vom începe nicio acţiune administrativă împotriva celor care au participat pe toată perioada negocierilor”, a explicat el.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button