Prefectul de București lansează o ofensivă la adresa lui Nicușor Dan și a sectoarelor și întreabă unde sunt benzile unice și autobuzele ecologice. DOCUMENT

29 sept. 2022
5744 Afișari
Prefectul de București lansează o ofensivă la adresa lui Nicușor Dan și a sectoarelor și întreabă unde sunt benzile unice și autobuzele ecologice. DOCUMENT

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a făcut un inventar al angajamentelor obligatorii din Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) în Municipiul București și a întocmit o listă de cereri pe care a adresat-o primarilor Bucureștiului.

Astfel, prefectul de București solicită Primarului General și Primarilor de Sector să ia toate măsurile care se impun pentru îmbunătățirea calității aerului în Municipiul București, în acord cu angajamentele asumate de către autoritățile publice locale pentru protejarea populației.

El a transmis următoarele constatări:

 • Primăria Municipiului București nu a achiziționat 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi, suplimentar, 100 de autobuze electrice, asumate prin Planul Integrat de Calitate a Aerului;
 • nu a realizat benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenție pentru arterele pe care există trasee de transport public;
 • nu a amenajat în totalitate căi proprii de circulație pentru biciclete (piste, benzi), inclusiv în zonele de agrement;
 • nu a modernizat toate centralele termice de cvartal, iar acestea nu au fost dotate cu arzătoare cu emisii reduse de poluanți.

Vă prezentăm DOCUMENTUL integral:

 • Decizia a fost luată în ședința de joi, 29.09.2022, a Colegiului Prefectural, condus de prefectul Toni Greblă, în calitate de președinte, care a constat că Primăria Generală a Capitalei și Primăriile de Sector nu au implementat măsurile prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) în Municipiul București.

 

 • Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost aprobat printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București și prevede măsuri de implementare cu termene de realizare, pentru perioada 2018-2022, care trebuie să asigure reducerea poluării aerului în Capitală.

 

 • În ședința de joi a Colegiului, prefectul a fost informat de către Comisariatul Municipiului București al Gărzii Naționale de Mediu că au fost efectuate controale pentru analizarea stadiului implementării măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului în Capitală.

 

 • Pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului, Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector au fost sancționate contravențional cu amenzi succesive în anii 2020, 2021 și 2022, în conformitate cu prevederile art. 79, alin. 5 din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

 

 • Astfel, s-a constatat că Primăria Municipiului București nu a achiziționat 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi, suplimentar, 100 de autobuze electrice, asumate prin Planul Integrat de Calitate a Aerului; nu a realizat benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenție pentru arterele pe care există trasee de transport public; nu a amenajat în totalitate căi proprii de circulație pentru biciclete (piste, benzi), inclusiv în zonele de agrement; nu a modernizat toate centralele termice de cvartal, iar acestea nu au fost dotate cu arzătoare cu emisii reduse de poluanți.

 

 • În ceea ce privește proiectele de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane prin care au fost stabilite proiecte majore de infrastructură rutieră cu termen scadent 2022, s-a constatat că acestea sunt într-o fază incipientă, iar unele lucrări au fost abandonate.

 

 • Primăriile de Sector nu au modernizat şi nu au extins arterele de circulație asumate în Planul Integrat de Calitate a Aerului, nu au asigurat salubrizarea eficientă a arterelor de circulație, respectiv nu au aspirat și nu au spălat arterele de circulație pentru reducerea resuspensiei materialelor sedimentabile. De asemenea, nu au fost reabilitate în totalitate clădirile asumate prin PICA.

 

 • Ședința Colegiului Prefectural de joi s-a desfășurat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, care a prezentat și o sinteză a concluziilor desprinse în urma executării activităților de prevenire la unitățile de învățământ din Capitală.

 

Îți recomandăm și:

Cartierul Primăverii bogaților, singurul din București fară biserică. S-a numit “Jianu”, a fost “Roșu” și acum are o singură culoare: cea a banilor

FOTO | Astronautul Dumitru Prunariu a devenit cetățean de onoare al Bucureștiului și a primit distincția de la Nicușor Dan: „Liniste si pace dacă se poate”

UPDATE | Nicușor Dan a anunțat că se suplimentează ordinea de zi cu hotărârile solicitate de PNL | Surse: Liberalii amenințau cu boicotarea în premieră a unei ședințe CGMB 

Surse: Liniile de tramvai 1 și 10 își reiau circulația pe Bd Vasile Milea (Doina Cornea), după data de 15 octombrie, când PMB va face recepția finală a lucrării

Cookies