Prefectul Capitalei revine cu informații privind starea de alertă din Sectorul 1, după ce Clotilde Armand a cerut-o din nou. Când ar putea să intre în vigoare UPDATE

22 iul. 2021
288 Afișari
Prefectul Capitalei revine cu informații privind starea de alertă din Sectorul 1, după ce Clotilde Armand a cerut-o din nou. Când ar putea să intre în vigoare UPDATE
Prefectul Capitalei revine cu informații privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1, după ce Clotilde Armand a cerut-o din nou. Când ar putea să intre în vigoare. sursa foto: g4media.ro

Prefectul Capitalei a revenit joi, pe la prânz, cu o serie de informații importante cu privire la instituirea stării de alertă în Sectorul 1, după ce Clotilde Armand a cerut-o din nou, în contextul în care scandalul cu Romprest continuă și în miezul verii gunoiul nu ar mai fi fost ridicat de vreo 20 de zile. Când ar putea să intre în vigoare noua prevedere vedeți în rândurile de mai jos.

UPDATE: Alin Stoica a venit cu noi precizări privind starea de alertă

„Sunt nişte lămuriri suplimentare pe analiza de risc pe care dumnealor au făcut-o şi pe hotărârea în sine (…). Încercăm să luăm (o hotărâre – n.r.) în seara aceasta, în funcţie de cum vin clarificările de la Sectorul 1. Dacă vin prea târziu, vom lua decizia a doua zi dimineaţa”, a transmis Alin Stoica într-o declaraţie de presă de joi.

Știre inițială

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat joi că o decizie privind starea de alertă în Sectorul 1 ar putea să fie luată astăzi sau cel târziu mâine, în cazul în care până diseară nu vor fi strânse toate clarificările necesare pentru luarea unei decizii. În caz contrar, o decizie în această privință va fi anunțată mâine dimineață.

Reacția lui Alin Stoica, Prefectul Capitalei, privind instituirea stării de alertă în Sectorul 1

„Blocajul e o neînțelegere între prestator și primăria S1”, a anunțat joi Alin Stoica, care a explicat că încearcă să ia o decizie în seara asta, însă dacă vin prea târziu clarificările o să fie luată mâine dimineață.

Tot azi, dar mai devreme, Prefectul Capitalei anunța că joi la ora 16.00 urmează să fie luată o decizie privind starea de alertă. Acesta adăuga că solicitarea primăriei S1 va fi aprobată doar în cazul în care „DSP confirmă ca această stare provoacă risc sanitar”.

Când ar intra în vigoare starea de alertă dacă va fi aprobată

De asemenea, Alin Stoica a mai explicat că în cazul în care va fi aprobată starea de alertă din S1, această măsură s-ar aplica din ziua imediat următoare, de la ora 12.00 noaptea, practic „de mâine, de la ora 00.00”, după cum a spus Prefectul Capitalie.

Clotilde Armand cere din nou stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor

Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1 a cerut, astăzi, pentru a doua oară, declararea stării de alertă în sector, după ce deșeurile de pe străzi nu ar mai fi fost ridicate de vreo 20 de zile. Din acest motiv a trimis o solicitarea a către Prefectura Capitalei.

Ce prevede documentul

Conform documentului transmis de Comitetul local pentru situații de urgență, în Sectorul 1 ar fi 2.700 de tone de gunoi neridicat în prezent, iar situația tronează de vreo trei săptămâni. Aceste deșeuri sunt ceea ce se numește, gunoi stradal, practic orice, de la resturi de mâncare la moloz, cauciucuri uzate și chiar crengi de copaci. În aceste zile locuitorii sectorului le aruncă chiar la colțurile străzilor, iar Romprest, aflat în conflict direct cu primăria S1, nu le mai ridică de la începutul lunii iunie.

„Prefectul e abilitat să aprobe sau să respingă cererea Comitetului local pentru situații de urgență. Pentru asta, trebuie să mă consult cu aparatul de specialitate și cu autorităățiile din domeniu: DSP, Garda de mediu, Agenția de protecție a mediului. Lucru pe care îl fac, am transmis deja către aceste instituții. La 11 avem întâlnire. După ce voi consulta aparatul de specialitate și instituțiile abilitate, voi lua decizia”, a declarat Alin Stoica la Digi 24.

Se încearcă rezolvarea problemei fără impunerea stării de alertă

Prefectul Capitalei mai spune că „inabilitatea celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni, au generat această situație”.

Alin Stoica a mai explicat că va analiza dacă se poate rezolva situația alternativ, fără a declara starea de alertă. În caz contrar va da curs cererii.

Ce se întâmplă în starea de alertă

Prefectul a mai transmis că în starea de alertă „se pot lua măsuri pctuale, care să rezolve amenințarea, aceasta fiind acumularea de deșeuri. Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate. Dar asta nu rezolva problema între autoritate și firma de salubrizare, problema contractuală. Aceasta nu se poate rezolva decât în instanță sau pe cale amiabilă”.

Cookies