Prefectul Capitalei, intervenție majoră în scandalul gunoiului: Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct

10 iun. 2021
115 afișări
Prefectul Capitalei, intervenție majoră în scandalul gunoiului: Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a transmis, joi, că Primăria Sectorului 1 îşi asumă în acest moment plata directă a sortatorilor de deşeuri, asta după ce a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total datoriile pe care Romprest le are către aceştia.

Soluția salvatoare pentru Clotilde Armand vine de la Prefectul Capitalei care a refuzat declararea stării de alertă în Sectorul 1. Mai mult, Judecătoria Sectorului 1 obligă Primăria să plătească datoriile către Romprest.

Anunțul lui Alin Stoica

„Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri. Prestatorul, sunt sigur, va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a transmis Alin Stoica, într-o declaraţie de presă de joi.

Primăria Sectorului 1 are banii să achite datoriile

El a menţionat că Primăria Sectorului 1 a asigurat că are fondurile necesare.

„Aceste sume sunt refacturate către Primărie, iar, pentru că între cele două părţi – prestator şi sortator – a intervenit un blocaj financiar, Primăria şi-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură, care, în mod normal, trecea prin intermediul prestatorului”, a transmis Alin Stoica.

Potrivit prefectului, din punct de vedere legal, există posibilitatea ca Primăria Sectorului 1 să poată să se subroge în drepturile creditorului, ale companiei Romprest.

Iridex ar urma să suspende relația cu Romprest

Stoica a menţionat că unul dintre sortatori, Iridex, a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, aspect ce ar fi putut să creeze un blocaj, dar Primăria Sectorului 1 îşi asumă şi relaţia cu Iridex, deci lucrurile „ar trebui să meargă înspre bine”.

El a subliniat că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.

Garda de Mediu mai are în lucru două rapoarte

Conform Prefectului, în condiţiile în care Garda de Mediu mai are în lucru două rapoarte, dacă se schimbă situaţia de pe teren, se poate schimba şi decizia pe tema unui acord pentru instituirea stării de alertă.

Întrebat de jurnalişti despre decizia Judecătoriei Sectorului 1 de a admite o cerere a Romprest care poate duce la executarea silită a Primăriei Sectorului 1, Alin Stoica a răspuns: „Ştiu că există litigii între Romprest şi Sectorul 1, iar litigiile trebuie să-şi urmeze calea firească. Orice fel de hotărâri ale instanţelor vor trebui executate, dacă Sectorul 1 are de plătit astfel de datorii, trebuie să plătească”.

El a menţionat, totodată, că Garda de Mediu nu a amendat Romprest. „Nu am primit nimic referitor la controlul la Primăria Sectorului 1”, a adăugat Alin Stoica.

Romprest nu și-ar fi plătit subcontractorii

Solicitarea de ridicare a licenței Romprest, trimisă de primarul Sectorului 1 Clotilde Armand către autoritatea care are această atribuție, arată că Primăria a plătit 168 de milioane de lei către companie, în perioada iulie 2020 – mai 2021, pentru serviciile de salubritate, însă Romprest nu și-a plătit mai departe subcontractorii, ceea ce a dus la periclitarea serviciului de salubrizare și a sănătății populației din sector.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat, miercuri, că a făcut solicitare către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenței Romprest, pe care l-a numit „operator șantajist”.

Cookies