Prefectul Capitalei îi spune lui Clotilde să plătească factura gunoiului din Sectorul 1: Prefectura nu va stabili vinovaţi

09 iun. 2021
171 Afișari
Prefectul Capitalei îi spune lui Clotilde să plătească factura gunoiului din Sectorul 1: Prefectura nu va stabili vinovaţi

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a avut, joi seară, o nouă intervenție în scandalul gunoiului din Sectorul 1 dintre Clotilde Armand și Romprest. Acesta a transmis că Prefectura nu va stabili vinovaţii în această situație.

Romprest nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor, iar Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile, potrivit contractului dintre cele două entităţi, a transmis prefectul Capitalei, Alin Stoica, care a subliniat că ambele părţi au obligaţia de a asigura continuitatea salubrizării.

Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile

„Prestatorul nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor. Cu privire la celelalte servicii, poate reduce frecvenţa şi cantitatea, în măsura în care sunt întârzieri de peste 45 de zile (de la primirea facturii de autoritatea locală – n.r.). La fel, Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile. (…) Această discuţie despre cine are dreptate este o discuţie perdantă din start. Justiţia va decide, nu noi”, a spus Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.

Prefectura nu va stabili vinovaţi

„Prefectura trebuie să ajute la identificarea unei soluţii de deblocare, pentru a asigura continuitatea serviciilor şi siguranţa cetăţenilor. Ideal, cu acordul părţilor”, a adăugat Alin Stoica.

Armand a cerut ridicarea licenței Romprest

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, miercuri, că a făcut solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenţei companiei Romprest.

„Astăzi am făcut o solicitare către ANRSC, care e autoritatea care reglementează activitatea aceasta de salubritate, am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenţei acestui operator şantajist”, a precizat Armand, într-o declaraţie de presă.

Ea a subliniat că autoritatea locală vrea să achite direct sortatorilor de deşeuri, nu prin firma de salubritate, şi a precizat că în ultima zi a lunii mai a făcut o plată de 9 milioane de lei Romprest, precizând că 4 milioane de lei sunt pentru staţiile de sortare, însă acestea nu au primit suma respectivă.

Clotilde Armand crede că este „foarte grav” că Romprest vrea să „continue şantajul”, afirmând, referitor la faptul că firma s-a arătat dispusă să accepte plata directă sortatorilor, cu condiţia de a i se achita un debit restant de circa 14 milioane de lei, dintre care aproximativ 4 milioane de lei către sortatori, că, de fapt, compania a propus mai mult.

„Ei vor ca noi să nu mai contestăm nicio factură, ceea ce nu putem să facem, că sunt deja contestate aceste facturi. Aceste 4 milioane către sortatori deja s-au achitat”, a explicat Clotilde Armand.

Alin Stoica, somat în continuare

Ea a menţionat că va cere în continuare prefectului Capitalei, Alin Stoica, să fie de acord cu cererea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a stării de alertă, care i-ar permite să aibă un operator de salubritate şi să-i plătească direct pe sortatori.

„În 30 de zile putem să rezolvăm multe probleme şi mai ales putem să terminăm acest şantaj intolerabil (…). În viitor, de fiecare dată, în prima zi, în prima oră când vedem că operatorul nu-şi respectă contractul, nu respectă reglementările, nu respectă legea, e legea europeană, reinstaurăm starea de alertă”, a declarat Clotilde Armand.

Cookies