ÎN BUCUREȘTI

Prefectul Capitalei, despre închiderea magazinelor și restricțiile din București: Nu avem noi căderea să comentăm aceste reguli

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a explicat, recent, măsurile privind închiderea magazinelor la ora 18.00 în Capitală și restricțiile impuse în weekend în București. Acesta a atras atenția că activitatea comercială poate să continue pentru magazine și restaurante, însă fără clienți, prin livrări la domiciliu.

Prefectul Alin Stoica a transmis că restricțiile rămân cele cunoscute în weekend, atunci când închiderea magazinelor este programată la ora 18 şi interdicţia deplasării începe la ora 20.00.

Mesajul Prefectului pentru bucureșteni

”Din punctul de vedere al Instituţiei Prefectului şi al atribuţiilor acesteia, instituţia are menirea de a aplica regulile şi legile care sunt impuse de Parlament şi de Guvern. Deci nu avem noi căderea să comentăm aceste reguli. Noi le vom aplica întotdeauna. Faptul că cineva le contestă în Instanţă, iarăşi este un drept constituţional şi vom aştepta să se pronunţe Instanţa.

Măsura face parte din categoria măsurilor care limitează atât aglomerarea cât şi contactele dintre persoane. Cu cât avem nişte reguli care limitează prezenţa în magazine, cei 7mp de fiecare persoană, în marile magazine. Limitează şi ora de deplasare în afara locuinţei şi ora până la care agenţii economici sunt deschişi, atunci evident, se reduc şi numărul de contacte datorită reducerii deplasării şi aglomerările”, a explicat prefectul Capitalei, la Antena3.

Activitatea comercială poate să continue fără clienți, dar cu livrare la domiciliu

”În acelaşi timp trebuie să observăm că măsurile sunt coroborate. Nu există doar măsura închiderii la ora 18, deci avem şi măsura de a continua activitatea cu operatorii de livrări şi atunci activitatea comercială poate să se continue fără clienţi, dar cu livare la clienţi.

Orice magazin care poate să lucreze, sau orice agent economic poate să lucreze în continuare, cu operatorii de livrări. Ştiţi foarte bine că piaţa livrărilor a crescut foarte mult în ultima vreme şi orice operator economic poate să lucreze în relaţia cu aceşti operatori de livrare. Nu trebuie să închidă business-ul, doar la ora 18 trebuie să închidă activitatea cu publicul”, a mai transmis Prefectul.

Primul weekend cu adevărat restricționat

”A fost o singură zi în care s-au aplicat, a fost duminica trecută, acum urmează primul weekend plin de restricţii: vineri, sâmbătă, duminică în care vom aplica această măsură. Cu siguranţă ne vom uita dacă se va întâmpla acest lucru şi dacă într-adevăr se va confirma şi cetăţenii nu îşi vor schimba comportamentul şi operatorii de livrări la domiciliu nu vor face faţă comenzilor, atunci e posibil să le luăm în discuţie (…)”, a precizat prefectul.

Se închide sau nu Bucureștiul

Întrebat dacă există posibilitatea închiderii Capitalei în perioada următoare, Stoica a spus că ”nu există această discuţie”.

”În ultimele cinci zile suntem pe un platou între 7 şi 7,1, deci undeva 7, 2 -7,6 -7,5, a tot evoluat acest indice de infectare. Având în vedere staționarea și faptul că suntem pe un relativ platou, nu se discută alte măsuri”, amai explicat Alina Stoica.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button