Prefectul Capitalei, despre clădirile vulnerabile ridicate în anii 50-60: Decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate și ridicate locuințe noi în locul lor

08 feb. 2023
1016 Afișari
Prefectul Capitalei, despre clădirile vulnerabile ridicate în anii 50-60: Decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate și ridicate locuințe noi în locul lor
Prefectul Capitalei, despre clădirile ridicate în anii 50-60: Decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate și ridicate alte locuințe în locul lor. Sursa: Agerpres

Sunt multe clădiri vulnerabile în București în caz de cutremur – aproximativ o mie de imobile sunt în clasă de risc seismic mare și foarte mare.

Cele mai multe dintre ele sunt cele construite înainte de 1963, anul în care au fost adoptate primele norme complete privind rezistența clădirilor în caz de cutremur. Drept urmare, tot ce a fost construit înainte de acest moment poate prezenta riscuri. Dar problematice din perspectiva riscului seismic sunt și clădirile construite între anii 1990 și 2001, când nu  exista PUB-ul Capitalei, când proiectul tehnic nu era obligatoriu pentru obținerea autorizației și când, practic, oricine putea construi cum îl tăia capul.

În cazul clădirilor ridicate în anii 50-60 în București care au nevoie de consolidare, prefectul Capitalei, Toni Greblă, crede că soluția mai eficientă este demolarea lor.

Varianta Toni Greblă: Demolarea blocurilor vulnerabile construite în anii 50-60

Prefectul Capitalei, citat de News.ro, declară că varianta demolării clădirilor vechi nu e valabilă și pentru cădirile istorice, care ar trebui consolidate indiferent de costuri:

Este vorba de blocurile de locuințe construite în anii 50-60. Dar, în ceea ce privește clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecționat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste şi la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate şi ridicate alte locuințe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost.

Bucureștiul este cea mai periculoasă metropolă din Europa din perspectiva vulnerabilității în caz de cutremur, atrăgea atenția, acum câțiva ani, un expert român citat de publicația “The Guardian”, Bucureștiul era numit, în articolul de atunci, atunci „capitala europeana a cutremurelor”.

„Există buget pentru consolidare, dar nu este folosit”

Prefectul susține că există buget pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, din București, dar că banii alocați pentru punerea în siguranță a imobilelor nu sunt cheltuiți de 10-12 ani și acuză Primăria Capitalei de indolență:

S-a inventat un concept care se cheamă capacitatea administrativă. Eu l-aş înlocui cu indolenţă. Este indolenţa unor oameni din administraţie care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la reabilitarea, la consolidarea antiseismică a clădirilor. În ultimii 15 ani, niciun municipiu nu poate să spună, inclusiv municipiul Bucureşti – sau mai ales municipiul Bucureşti! – că nu a avut bani pentru reabilitarea clădirilor (…) Eu nu am zis că mâine, anul acesta sau în doi ani pot fi consolidate, dar dacă mărim ritmul, în loc să consolidăm în Bucureşti două, trei clădiri pe an, dacă am mări numărul la 50-60-100 de clădiri şi le-am prioritiza, pentru că nu toate sunt în același stadiu de degradare sau de şubrezire… Întotdeauna am avut bani pentru consolidarea clădirilor. De 10 – 12 ani nu se consumă de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol. 

Toni Greblă amintește și de situaţia juridică încurcată  pe care o au multe din clădirile vechi:

Există locatari care nu înţeleg că trebuie să se mute de acolo până se consolidează clădirea:, dar cu răbdare, cu muncă, cu mijloacele de convingere, până la urmă reuşeşti. Dar asta înseamnă efort pe care uneori uite că nu suntem dispuşi să-l facem

Prefectul Capitalei mai spune că dezastrul din Turcia și Siria, cele două țări grav afectate de serie de cutremure devastatoare care a început pe 5 februarie, ar trebui să ne trezească la realitate şi să ne mobilizeze, să ne facă să conștienzăm că e absolut necesar să consolidăm clădirile vechi din București.

Îți recomandăm să mai citești și:

Cookies