Bucureștiul a intrat oficial în scenariul roșu, după ce incidența cazurilor COVID din Capitală a ajuns la 3,32 la mie. În acest sens, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi pentru a decide noile măsuri ce vor intra în vigoare.
Noile măsuri au fost anunțate la finalul ședinței CMBSU de către prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru. Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a reunit după ce astăzi, 12 ianuarie, rata de incidență a cazurilor COVID în București a fost de 3,32 la mie, ceea ce plasează Capitala în scenariul roșu.
Astfel, prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru a precizat că se ia în calcul suplimentarea numărului de trenuri Metrorex și mijloace de transport ale STB care vor urma să circule în perioada viitoare, pentru a evita pe cât posibil aglomerarea pasagerilor și apariția riscului de infectare, potrivit Antena 3.
Măsura a fost implementată și în toamnă, a adăugat prefectul, iar pe această temă vor avea loc întâniri între operatori și municipalitate atât în vederea unei posibile suplimentări cât și în ceea ce privește găsirea altor soluții.
De asemenea, o altă cale prin care s-ar putea limita răspândirea COVID-19 ar putea fi organizarea programului de muncă pe grupe, schimburi sau ture astfel încât traficul din oraș să nu fie paralizat preț de câteva ore pe zi, potrivit Alexandrei Văcaru. Mai mult, restaurantele și cafenelele vor putea funcționa la capacitate redusă, și doar în intervalul orar 05:00-22:00, iar copiii din circa 55 de școli și grădinițe din București urmează să revină la cursurile online, dacă rata de vaccinare a personalului din aceste unități se menține până vineri sub 60%.
Printre cele mai importante restricții care se introduc se numără limitarea capacității maxime la care își pot desfășura activitatea afacerile precum cinematografele, restaurantele, cafenelele sau sălile de fitness. Dacă până acum, în scenariul galben, era permisă funcționarea la cel mult 50% din capacitatea maximă, în scenariul roșu capacitatea maximă este redusă la 30%.
De asemenea, purtarea măștii de protecție în toate spațiile deschise și închise rămâne în vigoare. Mai mult, sunt acceptate doar măștile de protecție de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (K95), ce trebuie purtate astfel încât să acopere nasul și gura.