PRECIZĂRI de la Finanţe privind taxarea clădirilor în care se află firme şi PFA

de:
04 feb. 2016
0 Afișari
PRECIZĂRI de la Finanţe privind taxarea clădirilor în care se află firme şi PFA

Normele Codului fiscal vor aduce clarificări suplimentare porivind încadrarea clădirilor mixte – locuințe și sedii de firme sau PFA -, după ce, în practică, direcțiile locale de taxe au făcut interpretări excesive în raport cu prevederile Codului fiscal.

Conform Codului fiscal, dacă suprafețele – de locuit și comercială – nu pot fi evidențiate distinct, impozitul se stabilește ca pentru clădiri rezidențiale, dacă nu se desfășoară nicio activitate economică. Impozitul se calculează, însă, ca pentru clădiri nerezidențiale dacă se desfășoară activitate și sunt înregistrate cheltuielile cu utilitățile.

Direcțiile locale au interpretat că trebuie să impoziteze clădirile ca nerezidențiale dacă se desfășoară activitate, chiar dacă nu se deduc utilitățile. Intenția legiutorului, care va fi precizată în norme, era ca diferențierea dintre scopul rezidențial și cel nerezidențial să se facă doar în funcție de decontarea cheltuielilor cu utilitățile.

„Ne gândim să clarificăm, pentru că au apărut în practică unele neînțelegeri în legătură cu clădirile cu folosință mixtă. Trebuie clarificat pentru toată lumea care a fost intenția legiuitorului și anume faptul că, în cazul locuințelor în care avem un sediu de firmă în care nu este activitate sau nu se înregistrează cheltuieli, așa cum scrie în Codul fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuință și nu trebuie făcute evaluări pentru cota parte. Acele prevederi cu impozitarea diferențiată în funcție de cota parte pentru desfășurarea activității sunt aplicabile atunci când sunt desfășurate activități și se înregistrează cheltuieli”, a declarat Biriș.

CITEŞTE ŞI CODUL FISCAL va fi modificat. Gabriel Biriş: „Pentru cei fără venituri, CASS va fi opţională” 

Cookies