IOHANNIS: România nu poate rămâne țara așteptărilor mari și rezultatelor mici, ROMÂNIA SE SCHIMBĂ!

de:
21 dec. 2014
0 Afișari
IOHANNIS: România nu poate rămâne țara așteptărilor mari și rezultatelor mici, ROMÂNIA SE SCHIMBĂ!

În primul discurs în calitate de președinte, Klaus Iohannis a declarat că este sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii i-au acordat-o alegându-l preşedinte şi a asigurat că va fi preşedintele tuturor românilor.

 

Ora 12:16 PRIMUL DISCURS AL PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS:

„Stau aici, în faţa dumneavoastră, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii României mi-au acordat-o cea de a fi preşedintele lor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor. Sunt profund mişcat de dragostea de ţară care a stat în spatele participării la vot, de aspiraţia spre libertate şi proprietate a românilor. Vă mulţumesc vouă, tuturor concetăţenilor mei, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României.

La 25 de ani după căderea comunismului aţi făcut încă o dată să triumfe democraţia şi participarea. România lucrului bine făcut este angajamentul luat şi cu care pornesc pe acest drum. Este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie. Vreau ca la final de mandat oamenii să vadă că am făcut legi durabile, instituţii solide. Trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. La fiecare etapă vom avea de înfruntat capcane. Mă bucur să constat că există deschiderea pentru a începe discuţiile pentru revizurea Constituţiei. Cu toţii ne dorim o transformare profundă a României în ansamblul său. Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Trebuie schimbate şi mentalităţi. Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol. Îmi doresc o naţiune puternică.

Se vorbește despre așteptări, despre speranțe, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie, dacă așteptările mari duc la dezamăgiri… eu vreau să dărâmăm și această îndoială.

Așteptările mari pot duce la rezultate mari și vor duce. Așteptările mari însemnă mai multă muncă din partea tuturor, iar eu voi fi primul.

România se schimbă!

România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat în fața oamenilor. Îmi propun ca la sfârșitul mandatului meu în România să-și găsească loc stabilitatea, aprecierea valorii și calmul. Nu calmul aparent în spatele căruia se ascunde resemnarea. Prosperitatea vine când fiecare își face treaba.Locurile de muncă și prosperitatea nu au cum să apară decât într-un asemenea climat. România nu poate să rămână țara asșteptărilor mari și realizărilor mici și nu va rămâne.

Vreau ca oamenii să vadă că lucrurile se duc la bun sfârșit. Să avem satisfacția de a fi valorificat fiecare șansă. Pentru asta trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla nici peste noapte, nici de la sine. Le vom depăși pe toate dacă avem mereu în minte ce ne-am angajat.

Primul pas: reconstrucția instituțiilor politice. Anul 2015 trebuie să fie dedicat reformării acestora și construirii unui edificiu statal durabil, pentru 50, nu pentru 5 ani.

Marea capcană – reforma instituțiilor politice – absența reformării pe termen lung este la fel de păguboasă ca și absența unei schimbări.

Nu mai putem lua decizii conjuncturale. Sper că avem cu toții înțelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Vom lua decizii care conduc la o construcție durabilă, dincolo de interesele partizane.

LUPTA ANTICORUPȚIE: pașii trebuie continuați. Trebuie să devină normalitate în România. Este nevoie de înțelegerea clară la nivelul întregii clase politice a unui principiu. Nu există altă cale pentru România decât acea a unui țări eleberate de corupție. Oamenii politici se află în serviciul public.

Al doilea capitol de reconstruit este acela al marilor sisteme publice. Cum facem ca ele să funcționeze nu doar acum, ci peste una-două generații? Toți afirmăm că ni le dorim, totuși, de ce nu le avem? Cum se face că Educația și Sănătatea sunt primele care suportă crizele și circumstanțele politice? Cum construim un sistem de educație performant, cum arată un sistem de sănătate eficient, cum răspundem la problema demografică, cu a ceste teme va trebui să ne așezăm la masa dialogului cu trei întrebări: ce obiective de țară ne asumăm, o modalitate de lucru permanentă și un calendar.

Când vom face acest lucru românii nu-și vor mai continua viitorul dincolo de granițe. În acel moment România va fi o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreptă.

POLITICA EXTERNĂ. România își reconfirmă opțiunile și își asumă roluri noi. Cei trei piloni ai politicii externe:

– Parteneriatul strategic cu SUA

– apartenența la NATO

-a apartenența la UE

Cele două cuvinte de ordine: CONTINUITATE și PREDICTIBILITATE

Doresc să aprofundăm parteneriatul strategic cu Statele Unite. Nu putem fi doar beneficiarii unui sistem de securitate, trebuie să ne asumăm rolul de furnizor de securitate. Vă propun să avem un consens pe creșterea cheltuielilor de apărare la 2%. În primele 6 luni îmi asum să prezint strategia națională de Apărare a României. Avem de gândit împreună, îmi doresc un profil mai solid, o contribuție mai mare la construcția unei Europe Unite.

Cred că salutăm cu toții rezultatele alegerii din Republica Moldova. Acest rezultat ne obligă să fim sprijunul cel mai important al fraților noștri de peste Prut. Aici nu este vorba doar de declarații, ci mai ales de formule concrete de sprijin efectiv și eficient de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Cu toții ne dorim o schimbare profundă a României. Schimbare de legislație, mentalități, practici și mod de lucru. Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaționalului! Una din practicile pe care ar trebui să le lăsăm în trecut sunt declarațiile de complezență – ele știrbesc încrederea și nu folosesc la nimic. Lucurul bine făcut – consens în acțiune.

Avem datoria de a veni în fața românilor și de a le prezenta un raport: ce am făcut și ce urmează în continuare, așa voi proceda eu ca președinte.

Îmi doresc o națiune puternică. Nu suntem doar un grup de oameni pe care îi leagă tradiții, limba, istoria și spațiul comun. Suntem o singură națiune de cetățeni care știe ce vrea în Europa, în lume și care știe ce vrea pentru sine.

Este o onoare pentru mine să fiu președintele acestei națiuni. Vreau să fie în mod autentic pentru fiecare român o onoare și o mândrie că face parte din această națiune. Trebuie să avem încredere și răbdare unii cu alții ca națiune pentru că doar cu ele putem face o construcție durabilă.

Îmi pun întreaga putere și pricepere la dispoziția poporului român. Peste 5 ani să spunem că România este țara care a uimit lumea prin tranformarea și reconstrucția ei.

VĂ MULȚUMESC!”

Klaus Iohannis a fost aplaudat minute în șir în plenul Parlamentului.

Ora 12:13 Patriarhul Daniel este invitat sa crestineze investitura lui KLaus Iohannis.

Ora 12:11 Valeriu Zgonea citeste declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului presedintelui ales, Parlamentul ia act de inceperea mandatului presedintelui ales Klaus Iohannis.

Ora 12:09 Klaus Iohannis este invitat la tribuna sa depuna juramantul.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Ora 12:06 Presedintele CCR Augustin Zegrean citeste Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Ora 12:00 Klaus Iohannis a fost primit in aplauze de parlamentari si invitatii prezenti in plenul Parlamentului. Ceremonia incepe cu intonarea imnului national. Sedinta solemna este prezidata de presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. Klaus Iohannis a dat mâna cu premierul Victor Ponta. Se intonează Imnul național.

Ora 11:45 Presedintele ales Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, insotit de sotia sa Carmen, indreptandu-se catre sala de plen.

„Vă chem să-mi fiți alături la ceremonia de depunere a jurământului de la Palatul Parlamentului urmărind live pe link-ul de mai jos, începând cu ora 12:00”, a scris Klaus Iohannis pe pagina oficială de Facebook.

TRANSMISIUNE LIVE AICI

DEPUNERE JURĂMÂNT KLAUS IOHANNIS. „Deschiderea şedinţei va fi marcată de intonarea Imnului naţional al României, după care preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Augustin Zegrean, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii Preşedintelui României, în conformitate cu prevederile art. 11 şi 37 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, şi ale art. 71 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Digi24.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, PREŞEDINTELE „ALTFEL” pentru România. BIOGRAFIA președintelui Klaus Iohannis

În continuare, va fi prezentată Hotărârea Curţii Constituţionale privind validarea alegerii Preşedintelui României. Domnul Klaus Iohannis va depune jurământul conform art. 82 alin (2) din Constituţia României, urmând să semneze textul acestui document şi să îl înmâneze preşedintelui de şedinţă.

Declaraţia Parlamentului României cu privire la depunerea jurământului de către Preşedintele României va fi citită de preşedintele de şedinţă, după care domnul Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Şedinţa solemnă va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu”, se arată în comunicat.

Data depunerii jurământului de către președintele ales, Klaus Iohannis, a provocat și controverse. La începutul lunii decembrie Parlamentul a cerut Curții Constituționale devansarea ceremoniei, deoarece parlamentarii nu voiau să vină la muncă special pentru eveniment.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că mandatul actualului șef al statului, Traian Băsescu, se încheie pe 21 decembrie. Zegrean a mai spus atunci că CCR va da un răspuns instituțional cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.

Parlamentul a decis, la o săptămână de la declarațiile lui Augustin Zegrean, că președintele ales depune jurământul în 21 decembrie, la ora 12.00, punând astfel punct unui şir de discuţii legate de momentul potrivit pentru această ceremonie.

CEREMONIA DE PRELUARE A FUNCȚIEI, la Palatul Cotroceni

După depunerea jurământului de învestitură în funcția de președinte al României, Klaus Iohannis va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului, potrivit Agerpres.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ora 13,00, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni se va desfășura ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis, iar la ora 13,10, în Sala Unirii, va avea loc ceremonia predării colanului. La ora 13,20, tot pe Platoul Marinescu, se va derula ceremonia militară cu prilejul încheierii mandatului președintelui Traian Băsescu.

Fostul președinte al PNL a candidat la alegerile prezidențiale din partea ACL. El a obținut 54,43% (6.288.769 voturi) în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie iar reprezentantul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi).

Pe 21 noiembrie CCR a validat mandatul său de președinte.

Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte al României după 1989.

Cookies