Prădător sexual în București | Cazul „Alexander Zudor” – cum se transformă un bărbat într-un violator în serie – schiță de profil psihologic

03 feb. 2021
674 Afișari
Prădător sexual în București | Cazul

Psihologul Adriana Petrescu a vorbit, pe pagina sa de Facebook, despre profilul psihologic al celor care acționează precum actorul Alexander Zudor, arestat marți, în București, pentru trei agresiuni sexuale.

În urma unei discuții pe care a avut-o cu colega sa Codruța Ciurlea, psihologul Adriana Petrescu a creionat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare un portret al celor care recurg la abuzuri sexuale, precum a făcut și actorul Alexander Zudor.

Bărbatul de 47 de ani, cunoscut în special din producții publicitare, a fost reținut, marți, în Capitală, fiind bănuit că la sfârșitul anului trecut ar fi violat o tânără și ar fi încercat să agreseze alte două victime. Acesta riscă până la 10 ani de închisoare pentru faptele sale.

“Te uiți la el. Ce vezi? Vezi un bărbat atrăgător. Matur. Un bărbat care pare sigur pe el. Dacă ești femeie singură în căutare de ceva, orice. De la relație până la aventură, intri pe pagina bărbatului și încerci să-i faci un portret. Descoperi acolo postări interesante, descoperi că are o carieră, preocupări frumoase. Și poate intri cu el în vorbă. Poate chiar vă întâlniți.

Și aici începe o altă poveste.

Alexandru este un bărbat care a agresat femei și sub amenințarea cuțitului a încercat să le violeze.

Te uiți la imaginea din poză și parcă îți este greu să imaginezi că ar avea nevoie de violență și amenințări să convingă o femeie. Și totuși….”, a scris Adriana Petrescu pe Facebook.

Alexander Zudor

Psihologul a încercat să găsească și să explice posibilele cauze care ar fi putut determina un comportament asemănător cu cel pe care l-a avut actorul Alexander Zudor.

“La prima vedere este ușor să judeci. Dar ca psiholog în loc să judeci, îți pui întrebări. Care a fost resortul traumei care a transformat un bărbat în fiară? O agresiune sexuală în copilărie? Un agresor care sub privirile îngăduitore a mamei, a frânt normalitatea unui copil ce urma să devină bărbat?

Agresiunile sexuale din copilărie lasă urme nebănuite. Alexandru este doar un caz din mulți care ajunge în atenția noastră.

Agresorii sunt de regulă persoane apropiate din familie. Rușinea, complicitatea fac ca agresorul să nu fie confruntat cu victima lui. Și astfel, victima, copilul, își deformează definitiv percepția despre sexualitate, relații.

Un copil agresat comunică prin toți porii agresiunea. Nici un aparținător nu poate spune că nu a observat că ceva se întâmplă. Și chiar dacă nu ar fi observat, simte. Se simte în copil că ceva i-a furat inocența.

Câte șanse are un astfel de copil ajuns adult?

Dacă are curaj și face terapie, multă. Este îngrozitor de greu de integrat agresiunea sexuală. Totul doare acolo. De la suflet la corp. Îți trebuie mult curaj și determinare să ierți, să înțelegi și să mergi mai departe. Chiar și așa, rămân urme.

Dar dacă nu faci terapie? Dacă nu faci, uite, ajungi un monstru. Toate emoțiile tale toxice care te mistuie, îți confiscă viața. Devii un fel de Jack the Ripper cu mască de sfânt.

Toate trăirile te stăpânesc.Răbufnești, regreți, răbufnești, faci rău, regreți și o iei de la capăt.

Dumnezeu știe câți oameni au căzut abuzului sexul în copilărie. Și tot Dumnezeu știe câți copii sunt victime chiar în acest moment”, a explicat Adriana Petrescu.

“Nu există oameni răi, există doar răni sufletești nevindecate”

Psihologul este de părere că acest caz va fi mediatizat în presa doar la nivelul unei știri senzaționale, fără ca mass-media să își pună întrebări despre un subiect sensibil, precum acesta, al violatorilor care sunt descoperiți mereu după ce comit faptele.

“În țara în care pe agenda publică sunt mereu alte știri, acesta realitate nu își are locul. Știrea cu Alexandru va ține maxim trei zile. Mass media are mereu carne de tun proaspătă pentru a ne uimii și a ne ține bine ancorați în mizeria cotidiană. Pe cine mai interesează violatorii? Oricum ei sunt descoperiți mereu după faptă…

Dar violatorii și nu numai, trăiesc printre noi. Și simțim că ceva nu este în regulă cu ei. Instinctul mereu zbărnâie în prezența lor.

Acesta este un subiect dens. Probabil nici o televiziune nu va face un debate pe marginea lui. Maxim o știre de senzație și …next.

Dar tu ca și părinte, ai grijă de copilul tău. Ai grijă de inocența lui. Verifică-i anturajul, vorbește cu el.

Și tu adult, dacă ai avut nefericirea să treci printr-o traumă de ordin sexual, caută acum un terapeut. Ai nevoie de alinare.

Nu există oameni răi, există doar răni sufletești nevindecate”, este de părere psihologul.

Alexander Zudor, un actor liber-profesionist din București, a fost reținut marți în Capitală, după ce a fost bănuit că la sfârșitul anului trecut ar fi violat o tânără și ar fi încercat să agreseze alte două victime. Acesta riscă până la 10 ani de închisoare pentru faptele sale.

Alexander Zudor, bărbatul de 47 de ani cunoscut în special din producții publicitare, ar fi premeditat atent fiecare atac, susțin anchetatorii. Așadar, în mai puțin de 24 de ore, viața actorului s-a schimbat radical. Dacă până acum era în lumina reflectoarelor și se bucura de admirație, odată cu aceste acuzații și-a pierdut libertatea.

 

Cookies