ESENTIAL

”Practic, am oprit pandemia” și ”Guvernul este pregătit să depășească Valul 4”. Declarațiile liniștitoare ale lui Iohannis și Cîțu din urmă cu trei luni

România se apropie de 7.000 de cazuri noi de COVID-19, după ce marți, 21 septembrie, a înregistrat cel mai mare bilanț din acest an. Creșterea bruscă a infectărilor din Valul 4 găsește paturile de la ATI din spitale epuizate. Ce s-a întâmplat în ultimele trei luni?

16 paturi ATI mai erau libere marți, la nivel național, din care 6 în București. În fața evidenței crizei din spitale, Cîțu a cerut anchetă la Ministerul Sănătății, condus de un interimar, după plecarea ministrului USR PLUS Ioana Mihăilă, iar la București, l-a apelat de urgență pe primarul Nicușor Dan pentru mai multă implicare.

Ce le transmitea Florin Cîțu oamenilor, în urmă cu doar două luni? Mai mult, asigurările lui Cîțu că deține controlul asupra situației Covid au fost acompaniate de cele ale președintelui Klaus Iohannis.

Ce spunea Iohannis în iunie: Campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia.

În urmă cu doar trei luni, pe 24 iunie, Iohannis declara: ”Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa puține cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare”. Afirmația lui, citată de G4media, era un răspuns la întrebările ziariștilor despre încetinirea campaniei de vaccinare.

El a spus și că acest succes a avut ca efect ”o reducere a dorinței de vaccinare”.

”Cum ar fi să vaccinăm puțină lume și să ne trezim în octombrie cu al patrulea val? Părerea mea sinceră e că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să se infecteze din nou”, a mai spus președintele Iohannis într-o conferință de presă la Bruxelles.

Ce spunea Cîțu în iulie: Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia

În 26 iulie, premierul Florin Cîţu declara că autorităţile nu sunt pregătite doar de valul 4, ci sunt pregătite să depăşească pandemia.

„Suntem pregătiţi nu numai de valul patru, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. (…)Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin”, susținea atunci premierul, la Constanța, aflat în turneu pentrul a convinge filialele PNL să-l voteze la șefia partidului, la congresul din 25 septembrie.(Sursa: Hotnews)

Premierul Florin Cîţu a anunțat astăzi că va cere o „anchetă/analiză” care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. „Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, a declarat marți Cîțu.

Ultimele date arată că rata de vaccinare în România este de 31% la nivel național. Informația a fost făcută publică la începutul lunii septembrie. Calculul este raportat la populația eligibilă, în vârstă de peste 12 ani. Cei mai mulți oameni s-au vaccinat în București, unde rata de imunizare se apropie de 50%, dar sunt și două județe unde procentajul este sub 20%.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button