Povestea restaurantului Shorley – local vestit din Grozăvești, preferatul studenților veniți la București

06 iul. 2022
8703 Afișari
Povestea restaurantului Shorley -  local vestit din Grozăvești, preferatul studenților veniți la București
Povestea restaurantului Shorley - localul vestit printre studenții veniți la București. Sursa foto: Restocracy

Ce a început ca un restaurant cunoscut de studenți, a devenit un adevărat „landmark” pe harta Grozăveștiului, fiind cunoscut de toți locuitorii din zonă. Este vorba despre restaurantul Shorley, care a intrat în atenția bucureștenilor când s-a răspândit vestea că patronul, Ion Șorlei, vrea să vândă locul unde studenții veneau după petreceri să mănânce o ciorbă de burtă sau niște papanași. Prin urmare, vă prezentăm povestea restaurantului Shorley, unul dintre locurile „de suflet” ale studenților de odinioară din Regie.

Acum mai bine de-un deceniu era printre locurile cele mai populare printre studenții din Regie, acum tocmai a fost scos la vânzare. Restaurantul Shorley este printre cele mai cunoscute restaurante din zona Grozăvești, fiind parte din „tripleta” situată în zona străzii Economu Cezărescu – Shorley, Yesterday și Pui de Urs. Dintre acestea, doar Shorley mai există, Yesterday fiind transformat în hotel, în timp ce Pui de Urs a fost închis.

Povestea restaurantului Shorley. Cine este fondatorul

Localul a fost deschis de Ion Șorlei, cel care a și împrumutat numele (stilizat, ce-i drept) pentru acest restaurant. Despre Ion Șorlei se spune că a prins dragul afacerilor în lumea mâncării încă de pe vremea când era student și stătea în căminele studențești aflate chiar lângă actualul său local. În cămin se dusese vorba despre sandwichurile lui bune, dar și despre cum le pregătea extrem de repede și energic. La asta se adaugă și spiritul antreprenorial și disponibilitatea dusă uneori la extrem: se spune că, dacă îi băteai la ușă la ora trei dimineața și îi cereai două sandwichuri, Șorlei se ridica imediat, le pregătea, ți le dădea zâmbitor și se punea la loc la somn. Totul pentru a-și construi reputația printre colegi. Și pentru niște bani, firește.

Timpul a trecut, iar de la sandwichuri în camera de cămin Șorlei a pus în sfârșit bazele propriului său local. La început, localul era un fel de casă bătrânească, cu două camere mari, denumite pompos „saloane”. În acea perioadă începuse să se formeze renumele restaurantului Shorley, locul destinat studenților – cu mâncare simplă, porții mari și prețuri… „studențești”.

Mai mult, restaurantul a intrat de-a lungul anilor și în folclorul studențesc pentru amintirile care s-au legat de Shorley – de la berea de la prânz și berile de seara sau din weekend, la ciorba de burtă și papanașii înfulecați printre aburii de după o noapte de dans în discoteci. Într-un fel Shorley, umplea golul din viața studenților veniți în București, care de cele mai multe ori nu știau sau nu aveau cum să mănânce de unii singuri „ca acasă”. Astfel, se dusese vorba că la Shorley poți mânca o ciorbă caldă indiferent de ora la care calci pragul localului.

De la studenți la  celebrități. Cine a mâncat ciorbă la Shorley?

Deși locul a fost considerat mult timp unul „de cartier”, frecventat de oamenii din cartier și de studenți deopotrivă, la Shorley au venit să mănânce și celebrități, oameni cunoscuți, după ce mărturii au lăsat pe site-ul restaurantului:

„Ma ciocoflenderilor, mai dragii mei, eu va spun acum: Eu cand vin sa mananc la Shorley e ca si cum as veni sa mananc acasa! Cel mai bun la Shorley e Nelu, ma, va zic! Daca l-ar gati pe el, zau daca nu l-as manca, asa e de bun si mi-e de drag de el! Serios acum, mie imi place tare mult ciorba de pui a la grec de aici, dar sa stiti ca orice ati incerca e gatit din suflet. cu mare drag, si asta se vede imediat de cum ai gustat mancarea”, spune actorul Florin Piersic.

În prezent, restaurantul se află într-o clădire mare cu etaj și demisol. Clădirea e ca porțiile de mâncare: mare, dar fără vreun stil arhitectural propriu – cu bucătăria și spațiile de serviciu la demisol, cu saloanele de evenimente la parter și la etaj, și tot la parter și la etaj se află și terasele care sunt pline de sute de flori, pentru care restaurantul Shorley este cunoscut.

De-a lungul anilor, numărul clienților a scăzut treptat, fie din cauza neadaptării la vremuri, fie din cauza apariției competiției, astfel că în cele din urmă Ion Șorlei este nevoit să vândă clădirea unde se află restaurantul. Potrivit anunțurilor de pe site-urile de imobiliare, suprafața desfășurată pe 3 niveluri e de 2.418 metri pătrați, terenul având suprafața de 875 metri pătrați.

Totuși, deși Shorley și amintirile studenților care au venit în Regie în ultimele decenii se află la final de drum, în București continuă să existe un restaurant pentru fiecare persoană în parte, un loc în care fiecare se simte bine și cu care se identifică, unde se simte ca acasă și totuși consideră masa un moment special.

Cookies