Povestea Restaurantului „Pescăruș”, locul preferat al nomenclaturii comuniste. Aici era singurul loc din București unde găseai Coca-Cola

30 oct. 2021
5254 afișări
Povestea Restaurantului „Pescăruș”, locul preferat al nomenclaturii comuniste. Aici era singurul loc din București unde găseai Coca-Cola
Sursa foto: Ialoc.ro

Restaurantul „Pescăruș” se află printre cele mai renumite restaurante din București, dar nu doar din cauza vechimii, ci și prin prisma statutului aproape mitologic pe care l-a căpătat acest loc în perioada comunistă, fiind unul dintre locurile preferate ale nomenclaturii dinainte de Revoluție. Vă invităm astfel să aflați povestea Restaurantului Pescăruș.

În ziua de astăzi, pe malurile lacului Herăstrău se află o mulțime de terase, restaurante și cluburi care atrag weekend de weekend o mulțime de bucureșteni care aleg să se relaxeze cu o plimbare în parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău. Unul dintre localurile care se bucură de probabil cea mai bună locație din parc este renumitul Restaurant „Pescăruș”.

La inaugurarea Restaurantului „Pescăruș” nu exista Parcul Herăstrău

Situat în dreptul rondului care leagă bd. Beijing de bd. Aviatorilor, Restaurantul „Pescăruș” este legat de șoseaua principală printr-o alee elegantă, ce duce chiar până la intrare. Desigur, aceasta se numește Aleea Pescăruș.

În timp ce despre restul localurilor de pe malul lacului Herăstrău poți spune că au fost construite în parc, în cazul restaurantului „Pescăruș” treaba stă total invers – parcul a fost construit în jurul său. Acesta a fost construit și inaugurat în anul 1938, și este creația arhitectului Horia Creangă, renumitul arhitect interbelic care a semnat o mulțime de proiecte precum Teatrul Giulești, Halele Obor și Imobilul ARO, unde se află astăzi Cinema Patria.

Între timp, lucrările care au transformat mlaștina din zonă în Parcul Herăstrău au început în anul 1936 și s-au sfârșit abia în anul 1939. Deși Herăstrăul devenise oficial cel mai mare spațiu verde amenajat din București, parcul așa cum îl știm noi a apărut abia în anul 1951.

La vremea înființării, această zonă era una extrem de populară printre amatorii de „promenade”, astfel Restautantul „Pescăruș” a ajuns repede în topul celor mai frecventate restaurante din Bucureștiul acelor timpuri.

Restaurantul a avut doar câțiva ani de „libertate”

Din păcate, vremurile au făcut ca restaurantul să fie naționalizat de regimul comunist, astfel că Restaurantul „Pescărușul” s-a bucurat practic doar de câțiva ani de „libertate” până în 1989.

Sursa foto: Willy Pragher

„Pescărușul”, preferatul membrilor de partid

Totuși, perioada comunistă a fost cea în care „Pescărușul” și-a câștigat renumele adevărat, fiind locul preferat de luat masa pentru protipendada acelui regim. Printre primii clienți din nomenclatură dar și unul dintre cei mai fideli a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe vremea când era secretarul general al PCR.

Acesta era tratat special de personalul restaurantului – avea un salon personal, cu toaletă separată, și venea aproape zi de zi să ia masa aici. Surprinzător era faptul că Dej venea singur, fără gărzi de corp, și era cunoscut de ospătarii de la „Pescăruș” pentru bacșișurile sale generoase. Acesta era adesea însoțit la masă de persoane din anturajul său, din care nu lipsea Ana Pauker.

Un alt protejat al sistemului care a apreciat Restaurantul „Pescăruș” a fost fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu. Acesta ajunsese client fidel al localului și nu de puține ori a dat aici petreceri pline de „aroganțe” cum s-ar spune în ziua de astăzi, deși lumea stătea la cozi de pâine și multe alimente erau date cu porția. Desigur, nu doar Nicu Ceaușescu era singurul nomenclaturist amator de bairamuri, astfel că petrecerile extravagante și luxoase de la „Pescăruș” deveniseră vestite chiar în toată țara.

Era un eveniment să iei masa la „Pescăruș”

Să ajungi să iei masa la Restaurantul „Pescăruș” era un adevărat eveniment înainte de Revoluție. Fie că ieșeai în oraș cu prietena, sau organizai ceva de anvergură mai mare, precum o nuntă sau un botez, puteai să te mândrești cu faptul că ai avut ocazia să vii aici.

Mai mult, localul era la acea vreme unul dintre primele și cam singurele din România unde puteai să bei Pepsi Cola, să fumezi la discreție țigări din Occident sau să bei băuturi fine, în ciuda neajunsurilor cu care se confrunta populația.

Pragul restaurantului a fost călcat, de asemenea, de o mulțime de personalități mondiale, precum maestrul șahist Anatoli Kasparov, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, dar și fostul președinte al Israelului, Shimon Peres.

Ce a urmat după Revoluție

Din păcate, restaurantul „Pescăruș” s-a confruntat cu o serie de probleme după 1989: degradarea, care a fost dublată de faptul că este un monument istoric, ceea ce a complicat eventualele restaurări și intervenții, dar și neadaptarea, deoarece restaurantul și-a păstrat aerul „comunist” mult timp după Revoluție.

Localul a fost revigorat odată cu modernizarea din 2015, când „Pescărușul” a fost achiziționat și renovat pentru a arăta precum un restaurant ce inspiră eleganță și lux, dar și o atmosferă de secol XXI. Renovarea nu a însemnat schimbarea totală la față totuși – s-au păstrat pardoselile originale, finisajele la nivel parietal, dar și mai multe corpuri de iluminat.

Sursa foto: Twins Studio
Cookies