Povestea primarului din București care a fost părintele artileriei românești și prima persoană decorată cu „Virtutea Militară”, pe numele său, Gheorghe Manu

10 feb. 2024
1772 afișări
Povestea primarului din București care a fost părintele artileriei românești și prima persoană decorată cu „Virtutea Militară”, pe numele său, Gheorghe Manu
Povestea primarului din București care a fost părintele artileriei românești și prima persoană decorată cu „Virtutea Militară”, pe numele său, Gheorghe Manu. Sursa foto: Herghelia.ro

Anul acesta aduce în București mai multe runde de alegeri, iar ochii tuturor locuitorilor Capitalei sunt ațintiți spre cele care vor decide noul primar al Bucureștilor pentru următorii patru ani. În așteptarea mersului la urne, ne-am gândit că nu ar strica să ne uităm la primarii care și-au lăsat amprenta cel mai puternic asupra orașului de pe cele două maluri ale Dâmboviței. În rândurile următoare vom discuta despre Gheorghe Manu, cel care a cârmuit Bucureștiul, a pus bazele artileriei românești și a fost primul român decorat cu „Virtutea Militară”.

Născut la 26 iulie 1833, Gheorghe Manu provenea dintr-o familie de seamă, tatăl său fiind Ioan Manu, caimacan al Valahiei, fapt care i-a facilitat o copilărie cu de toate și mai ales cu acces la educație aparte. Astfel, la 14 ani, Gheorghe Manu este trimis în străinătate, la Școala de Cadeți din Potsdam, și apoi la mai multe școli militare de specialitate, după cum urmează: Școala Militară din Berlin și Școala Specială de Artilerie. Este numit părintele artileriei românești deoarece la întoarcerea în țară a fost comandant al primului regiment de acest fel din armata națională.

,,Fizionomia generalului Gheorghe Manu e icoana fidelă a temperamentului său: energie nestrămutată.

Născut la 1833, e fiul marelui vornic Iancu Manu. Primele studii sunt făcute în țară și a fost apoi trimis în Prusia, unde și-a urmat studiile militare, fiind camarad de școală cu Principele Carol de Hohenzollern, viitorul Rege Carol I al României.

După ce a căpătat în sânul familiei o educație românească, plină de patriotism, a câștigat în Germania acel caracter tenace, acea voință nețărmurită, caracteristică rasei teutonice.”, așa era descris Gheorghe Manu în „Foaia Populară” din iunie 1889, conform Herghelia.ro.

Gheorghe Manu devine primar al Bucureștiului…

Cu trecerea anilor, Gheorghe Manu ajunge în cele din urmă primar al Bucureștiului începând din 1874. Mandatul său a durat trei ani, deoarece Manu a renunțat la funcția de edil pentru a lupta în Războiul de Independență. Eforturile sale și abilitățile militare i-au adus medalia „Virtutea Militară”, în semn de recunoștință din partea regelui Carol pentru cucerirea Vidinului și a Plevnei. Mai mult, Gheorghe Manu a fost primul român care a primit această decorație.

Un alt aspect interesant cel puțin legat de Gheorghe Manu este faptul că acesta ar fi primul român care a câștigat un pariu sportiv oficial. Acesta a pariat pe soldatul Ilie Gheorghe că va câștiga maratonul de 222 kilometri pe traseul București-Pitești-retur. Suma câștigată a fost oferită de acesta ca premiu primilor 10 alergători care au trecut linia de sosire.

Acesta revine în politică după Războiul de Independență, fiind pe rând senator, inspector general al artieleriei și în cele din urmă prim ministru la finalul anului 1889, ocupând acest post timp de un an și jumătate.

Superba sa locuință de pe Calea Victoriei

Gheorghe Manu a lăsat în urma sa o superbă locuință pe Calea Victoriei, la numărul 192, cu o vechime de peste 175 de ani. Aici se organizau des conferințe, baluri și serate, precum și balul închinat de Manu în 1895 pentru regele Carol I și regina Elisabeta. Evenimentele au continuat să fie organizate aici și după moartea lui Gheorghe Manu, în 16 mai 1911 de fiul său serate muzicale și chiar audiții.

Casa Gheorghe Manu | Bucuresti Centenar

Pe clădire e instalată acum o placă de marmură pe care scrie: „În această casă a locuit Generalul Gheorghe Manu (1833-1911), creatorul artileriei moderne româneşti, erou al Răz­boiului de Independenţă, fost pri­mar al Bucu­reştiului, ministru de război, prim-mi­nis­tru şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor”.

Casa Gheorghe Manu | Bucuresti Centenar

CITEȘTE ȘI

Arghezi i-a zis „întăiul primar bun al Bucureştilorˮ. Pache Protopopescu, primarul care a schimbat fundamental orașul în doar câțiva ani și care a fost numit, nu ales

Povestea primarului din București care se duela cu spada și pistolul și era nelipsit de la Capșa – Nicolae Filipescu

Nicușor Dan vs Gabriela Firea. Replici între cei doi privind ratingul acordat Bucureștiului. Primarul General: Două întrebări pentru cine crede așa bazaconii

Cookies