Povestea pensionarei din București care a plâns când a văzut facturile. Bătrânii își dau toți banii de pensie să stea în frig | VIDEO

01 nov. 2021
868 Afișari
Povestea pensionarei din București care a plâns când a văzut facturile. Bătrânii își dau toți banii de pensie să stea în frig | VIDEO

Mai joi puteți citi povestea pensionarei din București care a plâns când a văzut factura la căldură. Și nu este singura. În Capitală sunt sute de mii de astfel de cazuri de bătrâni, și nu numai, care ajung să își dea toți banii de pensie pe facturi doar să stea în frig pe timpul iernii.

Putem să vorbim cât vrem de procente, subvenții și bani, un lucru este sigur, factura la căldură o să fie o problemă serioasă anul acesta pentru foarte mulți bucureșteni. Unde mai pui că plătești doar să stai în frig, pentru că sistemul de termoficare are în continuare probleme serioase.

Primarul Nicușor Dan promitea însă duminică faptul că de la 1 noiembrie situația va fi mai bună în Capitală. Totuși, vorbind de factura la căldură, acesta nu știe încă prețul exact al gigacaloriei de anul acesta, acesta urmând să fie stabilit de Teromenergetica. Oricum, situația o să fie intortocheată, asta pentru că în noiembrie și decembrie vom avea un preț mai mare, ca apoi acesta să scadă de la 1 ianuarie 2022 pentru că intră în vigoare o prevedere prin care TVA-ul pentru termoficare scade de la 19% la 5%.

Căldură cu porția, dar factură întreagă

Sute sau chiar mii de blocuri din Capitală urmează să rămână fără căldură la iarnă, iar acesta lucru este un fapt, ținând cont că primarul a promis doar că o să fie puțin mai bine decât anul trecut, iar în iarna lui 2020 a fost teribil. În schimb, factura promite să crească considerabil. Prețul gigacaloriei a fost deja crescut în capitală, proțul în sine de producție crescând cu 86%. Mai mult, la acesta se adaugă prețul de transport mărit, iar acum rămâne de văzut cât va contribui PMB pentru subvenție.

Între timp, când se tot fac aceste calcule, bătrânii tremură de frig în case și plătesc bani buni pentru asta atunci când vine întreținerea. Situația este și mai frustrantă când realizezi că nu ai căldură suficientă și plătești practic factura pentru frig.

Povestea pensionarei din București cu pensie de 1.000 de lei

Doamna Luiza Pârvulescu are 71 de ani și trăiește dintr-o pensie care depășește cu puțin 1.000 de lei. Mai mult, din acești bani își crește singură și nepoțelul de doar 4 ani după ce acesta a fost părăsit de mama sa, fiica femeii. Despre un ajutor din partea ei nici nu se poate pune problema, scrie Realitatea TV care a realizat și un reportaj ce îl puteți viziona mai jos.

„Da, eu îl cresc de când l-a părăsit maică-să. L-a părăsit la 4 ani nici n-a mai interesat-o”, a povestit femeia care se plânge că din această pensie trebuie să plătească și întreținerea și să își cumpere medicamente care să o țină în viață pentru a-și crește nepotul.

Mai mult, cu toate că achită facturi uriașe la întreținere, femeia spune că nu are nici căldură, nici apă caldă.

„3 milioane pe lună am plătit (…). Plângeam la masă și ziceam eu nu am nici cum să-mi iau medicamentele că nu mai am cu ce”

„Va arăt caloriferele: sunt reci. Apă caldă nici atât. Mi-am mai încălzit, mi-am mai pus în sticluțe, mi-am mai pus în pat și mi-am pus la picioare. Când să te duci în baie… apă rece pe tine vine un pic călâie și pe urmă vine un duș rece de ieși de acolo vrei nu vrei”, , a povestit femeia.

Folosește un ventilator pentru a se încălzi

Cireașa de pe tort, atunci când este frig, se încălzește cu o aerotermă pentru care plătește curent suplimentar. Totuși, încearcă să o folosească doar atunci când are neapărat nevoie, deoarece nu poate aglomera facura la energie.

„Am un ventilator în casă și la ăla îmi dă copilul drumul că eu nu vreau să-i dau drumul că n-am din ce să plătesc. Numai așa să îi dea drumul numai când te bagi în plapumă să se încălzească cât de cât un pic și pe urmă gata să-l scoți. Nu știu ce-om face la iarnă, nu știu, nu știu, nu știu ce facem”, a mai povestit pensionara, iar cazul său nu este singular.

Mii de bătrâni din Capitală trăiesc aceeași poveste, în aceleași condiții. De multe ori, preferă să tremure de frig în case, doar ca să nu plătească facturi și mai mari la întreținere. Uneori lucrul acesta este imposibil.

Cookies