Povestea Parcului IOR, „plămânul verde” din inima Titanului. Cum a ajuns o fabrică de cărămidă să devină al doilea cel mai mare parc din Capitală

03 iul. 2021
6260 Afișari
Povestea Parcului IOR, „plămânul verde” din inima Titanului. Cum a ajuns o fabrică de cărămidă să devină al doilea cel mai mare parc din Capitală

Aflat în inima cartierului Titan, parcul IOR este o adevărată oază de spațiu verde, un refugiu pentru locuitorii cartierului. De asemenea, este unul dintre puținele locuri unde bunicii își pot plimba nepoții la umbra copacilor pe care chiar ei i-au sădit în urmă cu mai bine de jumătate de veac. Iată povestea parcului IOR, cel mai verde și plin de freamăt loc din cartierul Titan.

Parcul IOR se poate lăuda cu titlul de al doilea cel mai mare parc din București, fiind depășit doar de giganticul Herăstrău, cu faptul că este singurul parc din Capitală realizat în jurul unui lac natural, dar și cu o istorie neobișnuită, aflată mereu în strânsă legătură cu locuitorii cartierului Titan. Întins pe o suprafață de 85 de hectare, parcul IOR a fost amenajat în anul 1970, după lucări ce s-au întins pe parcursul a peste cinci ani.

Parcul a fost amenajat pe locul unei fabrici de cărămidă, din nevoia de a le oferi cetățenilor noului cartier Titan o adevărată oază verde în apropierea blocurilor. Ca orice spațiu verde amenajat și cutreierat în fiecare zi de mii de bucureșteni, acesta are nevoie constantă de atenție și îngrijire. Un aspect interesant al acestui parc este conexiunea puternică realizată între acesta și locuitorii din Titan. Spre exemplu, la plantarea primilor copaci din parc au contribuit acum jumătate de veac chiar elevii din cartierul Titan. În ziua de astăzi, aceștia pot ieși la plimbare cu soțiile sau cu nepoții pe aleile unde au plantat copaci împreună cu colegii lor de clasă de la acea vreme.

Parcul IOR

De unde vine numele Parcului IOR

Sigur v-ați întrebat cel puțin o dată în viață de ce Parcul IOR are o denumire formată din inițiale, în timp ce alte parcuri, precum Tineretului, Herăstrău, Cișmigiu sau Carol I au nume… obișnuite. Ei bine, parcul Alexandru Ioan Cuza (așa cum mai este denumit parcul, deși toți locuitorii din zonă îi spun IOR), a preluat acronimul IOR de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, care se afla la acea vreme în imediata vecinătate a parcului. Această întreprindere a fost înființată în anul 1936 și timp de mulți ani a fost singura societate din țară cu tradiție în proiectarea și producerea de aparatură de tip opto-mecanic. Printre evenimentele tehnologice care au fost realizate aici putem menționa producerea primelor lentile de ochelari, în 1949, în timp ce în 1954 IOR a produs primul său aparat foto.

În inima Parcului IOR se află cinci insulițe, fiecare cu numele ei propriu

Atracția principală a Parcului IOR o reprezintă, fără doar și poate, lacul Titan, un lac de origine naturală, care a suferit o serie de modificări pentru ca astăzi să ne putem plimba cu vaporașul, spre exemplu. În urmă cu mult timp, cel mai înalt punct din parc era reprezentat de o insulă. Locurile pe unde astăzi locuitorii se plimbă și stau la iarbă verde se aflau în urmă cu câteva decenii acoperite cu apă.

Vaporașul, surprins într-un moment de respiro, pe malul lacului
Vaporașul, surprins într-un moment de respiro, pe malul lacului

Pe lac se găsesc cinci insule, denumite sugestiv: Insula Pensionarilor, Insula IOR, Insula Câinilor, Insula Trandafirilor și Insula Înecaților. Insula Câinilor se întinde pe o suprafață de 2,60 hectare și este cea mai mare din Parcul IOR.

E foarte posibil să îți placă să citești și:

În primăvara anului 2015 a fost amenajată special ca loc în care animalele de companie se pot juca libere. Aici, animalele pot sta fără lesă, însă purtarea lesei este obligatorie în restul parcului.

Lacul Titan și un canotor care a ieșit la antrenamentul de dimineață

În parcul IOR se află și Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”. Lăcașul de cult a fost realizat din lemn, în stil maramureșan în perioada 1994-1996 și în zilele de sărbătoare este un loc de întâlnire pentru sute de pelerini. În cel mai înalt punct, biserica are o înălțime de 45 de metri.

Cookies