Povestea complicată a Hanului Gabroveni. Unde se afla de fapt fostul han

05 feb. 2022
5748 Afișari
Povestea complicată a Hanului Gabroveni. Unde se afla de fapt fostul han
Povestea complicată a Hanului Gabroveni. Unde se afla de fapt fostul han. Sursa foto: Bucureștiul meu Drag

Aflat în „buricul” târgului Bucureștilor, Hanul Gabroveni stă la loc de cinste în Centrul Capitalei, pe strada Lipscani, la foarte mică distanță de Curtea Veche Domnească. Totuși, un lucru prea puțin știut este faptul că imobilul cunoscut astăzi drept Hanul Gabroveni de fapt nu este clădirea istorică ce a purtat acest nume dintotdeauna, actualul sediu ARCUB primind această denumire în urma unei confuzii.

Hanul Gabroveni are în spate o poveste încâlcită însă extrem de bogată în evenimente, atât fericite cât și nefericite, precum cutremurele, incendiile, perioadele de prosperitate și de extindere. Trebuie menționat faptul că „hanul” de astăzi, unde se află sediul Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) s-a dovedit a nu fi adevăratul han Gabroveni. Descoperirea a fost făcută odată cu proiectul de reabilitare și modernizare a zonei, în jurul anului 2014.

În secolul al XVIII-lea, unde astăzi se află strada Lipscani 86-88 și strada Gabroveni 12 erau două clădiri, la circa zece metri una de cealaltă. Clădirea cunoscută astăzi drept Hanul Gabroveni aparținea familiei celebrului negustor Tudor-Hagi Tudorache, moștenitorul averii lui Tudorache Hagiul. Ajuns la bătrânețe, Tudor-Hagi își lasă afacerea în mâinile fiului său cel mare, Constantin, și vărului său, Ilie Zamfierscu.

Povestea Hanului Gabroveni. Unde se afla de fapt adevăratul han

În urma Marelui Foc din 1847 care a mistuit bună parte din centrul Bucureștiului, Constantin Hagi Tudorache a decis să se retragă din afacerea hanului, locul său fiind luat de Ghiță, fratele mai mic al acestuia. La doar câteva luni după incendiu, Ghiță începe să cumpere proprietăți din centrul Bucureștiului, printre care și cea a a fraţilor Agop, Artur şi Nazar Nazaretoglu, clădire vecină cu bolta pe care Hanul Tudorache o avea spre ulița Zarafilor până în ulița ce ducea spre Curtea Domnească.

Totuși, toate clădirile din zonă au fost arse în urma incendiului, astfel că negustorii și hangii din zonă formulează cereri de construire către Cinstitul Sfat Orășenesc pentru a-și continua activitățile. Din păcate însă, în arhive nu este precizat cum arăta clădirea lui Hagi Tudorache, nici dacă drept model pentru prăvălii au servit cele de dinainte de incendiu, dar se știe un lucru sigur: în 1852, pe locul lui Hagi Tudorache era aceeași construcție dintre Lipscani și Gabroveni de astăzi.

Odată cu decesul lui Tudor Hagi Tudorache din 1848 însă, situația devine neclară, mențiunile din arhive și izvoare fiind foarte puține și vagi, numele Hanului Hagi Tudorache fiind menționat ultima dată în anul 1859. În 1869, această clădire este referită sub denumirea de „Pasajul Comercial”.

Mai mult, imobilul ajunge începând cu 1874 în proprietatea lui Solomon Ascher, care adăpostea o serie de bănci ale familiei. De asemenea, în jurul anului 1900, corpul de pe strada Lipscani a fost cel de-al patrulea sediu al băncii Marmorosch -Blanck.

Ce au scos la iveală săpăturile din anii ’60

Familia Ascher a fost proprietara Pasajului Comercial până în cel de-al Doilea Război Mondial, apoi clădirea fiind preluată de Constantin Cavali, pentru ca în 1950 să devină proprietatea statului. De atunci, Uniunea Națională a Cooperației de Consum a dorit insistent să o demoleze, însă tentativele s-au dovedit a fi în van.

Între anii 1967 și 1974 au fost realizate săpături arheologice pe locul fostului Han Hagi Tudorache (actualul presupus Han Gabroveni). În urma acestor cercetări s-a dovedit faptul că pe acest loc funcționau în secolul al XVIII-lea două clădiri independente una de alta și că această clădire a fost construită după anul 1847 (anul când a fost un mare incendiu), pe amplasamentul unor pivnițe arse. Acest lucru este atestat și de documente din arhive.
Din păcate, riscul prăbușirii ruinelor a blocat continuarea cercetărilor. Confuzia între Pasajul Comercial și vechiul Han Gabroveni s-a creat în anul 1976, cu prilejul listării monumentelor istorice din București. Deși săpăturile fuseseră făcute deja, clădirile au fost listate greșit, Hanul Gabroveni fiind plasat la adresa unde, de fapt, fusese hanul Hagi Tudorache.

Cutremurul din 1977 a afectat serios structura clădirii, astfel că s-a decis demolarea hanului. Din fericire, comuniștii doar au abandonat clădirea în cele din urmă.

Astfel, adevăratul han Gabroveni s-ar fi aflat în fostul sediu al clubului Fire (strada Gabroveni 12), clădirea datând din perioada 1804-1818, nefiind cunoscută o dată exactă în acest sens. La începutul secolului XX aici funcționa hotelul Gabroveni-Universal.

În prezent, fostul han Hagi Tudorache, cunoscut eronat drept Hanul Gabroveni a fost restaurat între 2010 și 2014, arhitecții având în atenție o serie de fotografii, picturi, documente și mărturii din vremea anilor 1920 pentru a-i reda farmecul de altădată. Desigur, lucrările au fost și de extindere, fiind amenajat sediul ARCUB chiar lângă han.

Cookies