12 familii care locuiesc în centrul Bucureștiului, în imobilul de pe strada Știrbei Vodă de la nr. 68, au de doi ani tăiat accesul la utilități: gaze, apă caldă și căldură. Cazul este prezentat acum, după ce Asociația de proprietari s-a judecat cu patronii instalați la parter și a câștigat în instanță. În consecință, autorizația de construire, și care a fost emisă de fostul primar Gabriela Firea, a fost anulată, iar imobilul va fi readus la starea inițială.
Doi primari ai Bucureștiului au reacționat față de decizia Curții de Apel, Nicușor Dan și Clotilde Armand, pe care o consideră o corectare a unei ilegalități față de transformarea clădirii proiectate în 1940 de marele arhitect Octav Doicescu, după ce au fost puse geamuri termopan, dar și a unei nedreptăți față de locatari, cărora li s-a tăiat accesul la utilități.
Potrivit lui Nicușor Dan, terasa de la imobilul din Știrbei Vodă a fost închisă cu geamuri termopan de către proprietarii spațiului de la parter și s-a modificat funcțiunea terasei în cafenea, în baza autorizației care s-a dovedit ilegală pentru că nu avea acordul Asociației de proprietari.
Chiar dacă este într-o zonă protejată a Bucureștiului, imobilul de pe strada Știrbei Vodă de la nr. 68 nu este clădire monument istoric, demers pe care Clotilde Armand îl face acum, împreună cu Ordinului Arhitecților din România – Filiala București, la Ministrul Culturii.
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand spune că în urmă cu câteva luni a primit reprezentanții asociației de proprietari și a discutat cu ei pentru a găsi soluții pentru a debloca ”situația criminală din acest imobil”.
În baza autorizației de construire, mai spune primarul, proprietarul spațiului comercial situat la partenerul blocului a oprit furnizarea de gaze către locatarii blocului, iar timp de doi ani oamenii nu au mai avut acces la apă caldă și căldură.
Armand precizează că în încercarea de a salva situația familiilor din imobil, a prezentat această situație și Ordinului Arhitecților din România – Filiala București, pentru a face un studiu istoric cu privire la blocul de locuițe.
Acest imobil a fost proiectat, în 1940, de marele arhitect Octav Doicescu. (…)
Îi solicit public ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, colegul de partid și prietenul Gabrielei Firea, să demareze urgent procedurile pentru ca blocul de locuințe din strada Știrbei Vodă nr. 68 să fie introdus în lista monumentelor istorice. Este de prisos să-i reamintesc cine este marele arhitect Octav Doicescu și ce imobile a proiectat pentru România – operele acestuia înfrumusețează și astăzi orașul în care locuim, anunță Clotilde Armand.
”Calvarul celor 12 familii din acest bloc a luat sfârșit, după o luptă în instanță fără precedent în România. ”, mai spune primarul Sectorului 1, care îi felicită pe locatari pentru că nu au cedat presiunilor ”făcute de samsarii imobiliari” și și-au apărat drepturile.
Asociația de Proprietari Știrbei Vodă nr. 68 a reușit să anuleze în instanță autorizația de construire 338/1723985/14.06.2019 emisă de Gabriela Firea. Decizia este definitivă.
Îți mai recomandăm și: