ESENTIAL

Poţi scăpa 7 ani de impozitul pe casă. VEZI CE TREBUIE SĂ FACI

La ultima şedinţă de Consiliu Local Sector 3, aleşii au aprobat o hotărâre care dă posibilitatea locatarilor ce şi-au anvelopat apartamentele cu banii proprii să nu mai plătească impozit pe clădire în următorii şapte ani.

„Scutirea se acordă în procent de 100%, pe o perioadă de şapte ani, proprietarilor de apartamente din blocurile de locuinţe şi a imobilelor care au efectuat lucrări de reabilitare termică pe cheltuiala proprie, cu condiţia ca aceştia să facă dovada că deţin toate documentele necesare”, a declarat pentru B365.ro Iulian Petre Ilie, directorul executiv al Direcţiei Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Sectorului 3.

Conform sursei citate, pentru a fi scutiţi de plata impozitului pe clădire, proprietarii trebuie să deţină autorizaţie de construire pentru lucrările de reabilitare termică şi să obţină totodată certificat de performanţă energetică de la un auditor energetic acreditat. În plus, la final, proprietarii trebuie să obţină şi un proces verbal de recepţie a lucrării.

Scapă de impozit: şomerii, asistaţii social şi cei cu venituri mici

Potrivit deciziei consilierilor locali Sector 3, bucureştenii care au venituri mai mici decât salariul minim brut pe ţară (n.r. – 670 de lei), precum şi cei care trăiesc numai din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social sunt scutiţi de plata impozitului pe casă pe perioada în care înregistrează câştiguri mici.

„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 va efectua o anchetă socială din care să rezulte încadrarea în condiţiile impuse”, se specifică în raportul de specialitate al administraţiei locale.

Impozit mai mic cu 65% în Sectorul 4

Recent, B365.ro a scris despre o altă decizie în premieră a consilierilor locali din Sectorul 4 care prevede că proprietarii de locuinţe reabilitate vor fi scutiţi, din 2012, de plata a 65% din impozitul pe clădire, timp de şapte ani, la fel ca şi cei care îşi refac faţadele degradate ale clădirilor. Potrivit hotărârii Consiliului Local Sector 4, de această facilitate pot beneficia numai bucureştenii care îşi anvelopează apartamentele începând cu luna noiembrie, nu şi cei care şi-au executat astfel de lucrări înainte de adoptarea noilor măsuri.

„Din vizitele pe care le-am făcut în teren am constatat că sunt puţini cei care şi-au reabilitat singuri apartamentele şi, 50-60% din aceştia, oricum şi-au făcut lucrări fără niciun fel de autorizaţie. Să zică mulţumesc că nu i-am amendat şi le-am dispus intrarea în legalitate şi recepţionarea lucrărilor. Legea nu poate fi însă aplicată retroactiv”, a comentat pentru B365.ro primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Codul Fiscal lasă libertate de mişcare primarilor de sector

Conform prevederilor art. 286 (alin. 8 şi 9) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, consiliile locale pot acorda scutiri de la plata impozitului pe clădire sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minim şapte ani pentru proprietarii care îşi reabilitează termic locuinţele pe cheltuială proprie. De asemenea, legea prevede că persoanele care execută lucrări de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor sunt scutite de impozitul pe casă cel puţin o perioadă de cinci ani. Consiliile locale pot aproba perioade mai lungi de timp pentru acordarea facilităţilor şi pot diminua procentul de scutire de impozit în funcţie de impactul produs asupra bugetului administraţiei locale.

Persoanele interesate îşi pot depune dosarele la cele trei sedii DITL Sector 3: str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5; str. Sf. Vineri nr. 32;str. Campia Libertaţii nr. 36; programul de lucru cu publicul este urmatorul: luni, marţi, miercuri şi vineri – între orele 8.30-16.30 şi joi de la 8.30-18.30.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button