ȘTIRI

Poteraş, la propriul proces de corupţie de azi: a ronțăit covrigi și a băut iaurt

Fostul edil, Cristian Poteraş, a venit miercuri la Judecătoria Sectorului 6 într-o ţinută lejeră, cu blugi şi o cămaşă în dungi. După ce a vorbit câteva minute cu avocatul său, timp în care a mâncat o pungă de covrigei, fostul primar a intrat ultimul în sala de judecată. S-a aşezat pe un loc din ultimele bănci şi, după câteva minute, şi-a desfăcut relaxat o sticlă de iaurt pe care a băut-o în timpul şedinţei de judecată. Cât a ţinut pledoaria avocatul său, Poteraş a stat pe tabletă, iar apoi a ascultat decizia instanţei. 

„Procesul îşi urmează cursul firesc. Sper să fiu cât mai repede achitat”, a declarat Poteraş jurnaliştilor B365.ro la finalul termenului de judecată de miercuri. Întrebat dacă se consideră vinovat în acest proces, fostul primar a comentat „niciodată”

Obiecţiunile la rapoartele de expertiză topografică nu au stat în picioare

După multiple amânări, la termenul de miercuri, instanţa a luat în discuţie obiecţiunile formulate de Ministerul Public, Clubul Sportiv Rapid şi Institutul de Biologie cu privire la rapoartele de expertiză topografică întocmite de experţi. Printre aspectele invocate de părţile civile implicate în proces se numără faptul că experţii ar fi evitat un răspuns clar asupra amplasamentului terenurilor revendicate şi a terenurilor atribuite şi că acestea nu ar fi identificate cu coordonate exacte. În plus, avocaţii părţii civile au reclamat că, în anumite cazuri, ar fi diferenţe între suprafaţa de teren intabulată şi cea inclusă în titlul de proprietate şi că acestea nu se suprapun. 

La rândul său, avocatul care îl apără pe Poteraş a susţinut în faţa instanţei că expertizele topografice sunt clare şi că mai multe din obiecţiunile formulate exced competenţele experţilor. Prin urmare, avocatul apărării a cerut ca aceste obiecţiuni să nu poată fi avute în vedere de instanţa de judecată. 

După ce a analizat toate punctele de vedere, preşedintele completului de judecată, Alina Carmen Gohoreanu, a precizat că „instanţa achiesează la concluziile inculpaţilor prin apărător” şi a respins ca neîntemeiate obiecţiunile formulate atât de Ministerul Public, cât şi de Clubul Sportiv Rapid şi Institutul de Biologie. 

În plus, instanţa a cerut să fie efectuată o altă expertiză, mai precis o evaluare imobiliară de către doi specialişti numiţi de Judecătoria Sectorului 6. În acest punct, avocatul lui Poteraş a cerut un expert parte care să participe la evaluarea imobiliară a terenurilor din dosar. Din acest motiv, Ministerul Public a solicitat ca părţile implicate în proces să nu participe la expertiză, în sensul că experţii evaluatori imobiliari să nu ia legătura cu părţile implicate. Cererea Ministerului Public a fost însă respinsă de instanţă pe motiv că părţile implicate ar putea oferi lămuriri suplimentare evaluatorilor. 

Ulterior, preşedintele completului de judecată a precizat că noua expertiză de evaluare imobiliară va fi analizată la termenul din luna octombrie. 

Ce acuză procurorii DNA

Fostul primar a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar legat de retrocedarea ilegală a şase terenuri, împreună cu alţi şase funcţionari publici din Primăria Sectorului 6. Imobilele, în suprafaţă totală de aproape 120.000 mp, ce au fost restituite în anul 2006, valorau la vremea respectivă 58,2 milioane euro.

Ofiţerii anticorupţie susţin că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Poteraş, au simulat „reconstituirea dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane, una din acestea fiind vărul soţiei edilului, Lucian Viorel Grecu”.

Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006 „ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu”.

Persoanele care au primit, în realitate, aceste terenuri necuvenite sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu,Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, susţin procurorii care apreciază că, înainte să fie împroprietăriţi, cei care au solicitat terenurile şi-au vândut drepturile litigioase unui grup de interese, apropiat celor menţionaţi anterior. Mai mult decât atât, terenurile pentru care se solicitau retrocedările ar fi fost situate în afara Bucureştiului, în comuna Domneşti, însă au fost restituite în Capitală. Astfel, ar fi fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate.

Vezi aici detalii legate de acuzaţiile ce le sunt aduse inculpaţilor din dosar


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button