Poteraş, acuzat că supraevaluează costurile mall-ului cultural „Favorit”

de:
24 nov. 2011
0 Afișari
Poteraş, acuzat că supraevaluează costurile mall-ului cultural

După cum susţin reprezentanţii Grupului Civic „Iniţiativa Favorit”, edilul Sectorului 6 ar trebui să fie mai rezonabil în cheltuierea banilor publici când vine vorba de transformarea fostului cinematograf „Favorit” într-un „mall cultural” de 8,2 milioane de euro.

„Sperăm, în interesul cetăţenilor, într-o transparenţă şi o rezonabililitate a administraţiei Sectorului 6 în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici pentru realizarea Centrului Cultural European Favorit, având în vedere standardele de cost pentru realizarea unui centru cultural prevăzute în HG 363/2010. Acest act normativ stabileste preţul pentru 1 mp de centru cultural la 760 euro/mp cu TVA. Cum se va justifica, din punct de vedere legal, diferenţa de preţ dintre standardele de cost şi costurile estimate – 2.373 euro/mp – în studiul de fezabilitate al Centrului Cultural European Favorit?”, se întreabă retoric membrii Grupului Civic „Iniţiativa Favorit”, care susţin că au adresat administraţiei locale mai multe întrebări, încă din luna august, însă nu a primit niciun răspuns până acum.

Într-o scrisoare deschisă adresată atât primarului Poteraş, cât şi mai multor parlamentari din zona Drumul Taberei, Grupul Civic „Iniţiativa Favorit” solicita încă din luna august mai multe detalii despre viitorul sistem de management al Centrului Cultural „Favorit”, în condiţiile în care clădirea fostului cinema „Favorit”a fost preluată de la RADEF printr-un contract de comodat încheiat pe o perioadă de şase ani.

„Sperăm să aveţi amabilitatea de a ne preciza etapele şi termenele aferente procesului de reabilitare a cinematografului Favorit – când vor începe efectiv lucrările pentru realizarea Centrului Cultural European Favorit?”, mai notează semnatarii scrisorii.

Potrivit deciziei consilierilor locali din luna august, care au aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, lucrările de reabilitare la noul Centru Cultural European vor dura doi ani. Investiţia este estimată la aproximativ 8,2 milioane euro, adică de 4 ori mai mult decât a declarat primarul Poteraş, în toamna anului trecut, când a preluat clădirea de la RADEF.

Sală de spectacole versatilă

Potrivit studiului de fezabilitate (SF) întocmit de proiectanţi, Centrul Cultural European Favorit va fi dotat cu sală de spectacole “versatilă” pentru teatru, cinema şi concerte, capacitatea minimă propusă fiind de 700 de locuri. Scena pe care urmează să urce artiştii şi actorii va avea o suprafaţă de 120 mp, dedesubt fiind amenajată zona destinată orchestrei.

La acestea se adaugă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale şi de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. Foaierul sălii de spectacol se va desfăşura pe o suprafaţă de 450 mp, iar transportul vizitatorilor la etajele superioare se va face cu liftul.

Efecte speciale cu fum şi ceaţă

Noua clădire va beneficia de instalaţie de control acces şi antifurt, internet wireless, iar ecranul cinematografului va fi acţionat electric. În plus, spectatorii vor avea parte de efecte speciale cu fum şi ceaţă, plus un sistem surround de sonorizare în plafon şi pereţi. Sălile de conferinţe vor fi şi ele de ultimă generaţie, în dotări fiind incluse sisteme audio cu căşti wireless. Pereţii amovibili (mişcători) vor permite organizatorilor să dimensioneze sălile în funcţie de necesităţile clienţilor astfel încât, la spectacolele de mare anvergură, să poată fi suplimentat numărul de locuri.

Conform studiului de fezabilitate, noua clădire va avea un regim de înălţime de cinci niveluri şi se va desfăşura sub formă trapezoidală. B365.ro descrie, mai jos, funcţiunile complete ale noului centru cultural din Sectorul 6.

Subsol: spaţii tehnice şi adăpost de apărare civilă

Parter: sală de spectacole, scenă, foyer, punct de informare, casă de bilete, cafenea/bar

Etajul I: foaier, cafenea, spaţii şi anexe destinate actorilor

Etajul II (534 mp): săli de prezentare/conferinţe, foyer, cabină de proiecţie, balconul sălii de spectacol

Etajul III: bibliotecă, foaier, săli multifuncţionale, săli de repetiţie

Etajul III tehnic: birouri administrative şi secretariat

La majoritatea şedinţelor de Consiliu Local Sector 6 din acest an, mai mulţi membri ai Grupului de Iniţiativă Civică favorit, alături de cei ai CeRe au cerut primarului Poteraş să prezinte detalii legate de proiectul mall-ului cultural, precum şi modalitatea de finanţare a construcţiei acestuia. La rândul său, edilul Sectorului 6 a replicat că cetăţenii vor fi informaţi periodic referitor la evoluţia proiectului.

Cookies