POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014 începe azi: Nu se fac nunți și botezuri, când sunt dezlegări

de:
16 iun. 2014
20 Afișari
POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014 începe azi: Nu se fac nunți și botezuri, când sunt dezlegări

POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014 Postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel este este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sânpetrului sau Postul Cincizecimii, din cauza darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli. În anul 2014, Postul durerează între 16 şi 28 iunie.

În timpul postului, sâmbăta şi duminica se mănancă peşte. Dezlegarea la peşte este şi pe 24 iunie, la sărbătoarea Nasterii Sfântului Ioan Botezătorul.

POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014 O perioadă de asceză, a cărei durată depinde de data prăznuirii Sfintelor Paşti, postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau al „Sâmpetrului”, va începe în acest an pe 16 iunie, informează TRINITAS TV.

Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii. Se poate întâmpla, însă, ca prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să cadă după data de 29 iunie. În această situaţie s-a rânduit ca postul să se ţină în cele trei zile de dinaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli.

POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014  – Dat fiind rolul major pe care l-au avut aceşti Sfinţi Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea creștinismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post, adică printr-o primenire atât trupească, cât şi duhovnicească a creştinilor.

POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014 Această perioadă ne oferă prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii au făcut-o pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Postul presupune abstinenţă, sporirea rugăciunii, pentru ca astfel să înmulţim fapta cea bună, să ne gândim şi la suferinţele aproapelui, iar Biserica să înmulţească lucrarea ei misionară, urmând zelului misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și al celorlalți Apostoli ai Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Dezlegări în timpul Postului Sfinților Petru și Pavel – Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este un post uşor. În fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei, precum şi de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie). Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei, marţi şi joi aceleaşi cu untdelemn şi vin. Dezlegarea la peşte se dă şi luni, marţi şi joi dacă atunci cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin. Şi în caz de hramul bisericii se dă dezlegare la peşte. Dacă însuşi praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.

POSTUL SF. PETRU ȘI PAVEL 2014 Pe întreaga durată a acestui Post, ca şi în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile, anunță basilica.ro.

Cookies