Postul DIGI 24, obligatoriu pentru toți cabliștii

de:
04 feb. 2014
0 Afișari
Postul DIGI 24, obligatoriu pentru toți cabliștii

Forul audiovizual a acceptat sa publice lista cu toate posturile declarate la retransmisie, nu doar un numar limitat, asa cum s-a discutat in sedinta precedenta. Astfel, clientii de cablu vor putea sa vada in continuare posturi care se considerau „amenintate” de scoaterea din must carry, precum Nasul TV, dar si – in premiera pentru piata din Romania – Digi 24, post operat de un cablist, ce va trebui preluat de toti cablistii, informează Hotnews.

Lista include, in ordine, posturile Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, National TV, Romania TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV (CNA a retras recent licenta acestui post), Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, GSP TV, Trinitas TV, U TV, National 24 Plus, Music Channel, Look TV, Neptun TV, Speranta TV, Nasul TV, H!t Music Channel, Transilvania L!ve, TV H, Inedit TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.

De altfel, cazul Digi 24 a fost discutat in mod aparte la CNA, unul dintre membrii Consiliului, Lorand Turos, spunand ca CNA ar trebui sa ceara de la Consiliul Concurentei un punct de vedere cu privire la obligarea altor cablisti de a prelua un post al RCS&RDS. La randul ei, Monica Gubernat a spus ca ea nu va sanctiona niciun cablist care nu preia Digi 24, pana cand va primi un punct de vedere de la Consiliul Concurentei.

Alt caz care a atras atentia unui membru CNA – Narcisa Iorga – este cel al Antena Stars, avand in vedere ca acesta este, practic, un post nou care a inlocuit Antena 2, dar este inclus pe lista in functie de audientele Antenei 2. Iorga a raspuns conditiei exprimate de Gubernat aratand ca Antena Stars ridica la randul ei probleme.

Tot Narcisa Iorga a atras atentia ca mai multi membri CNA, care saptamana trecuta sustineau o restrangere a listei, si-au schimbat pozitia dupa ce Antena Group – care are posturi cu audienta mica, precum GSP TV, ce riscau sa iasa din must carry – a emis un comunicat in care condamna propunerile de modificare a interpretarii Legii. 

Pe langa posturile televiziunii publice si a postului TV5, lista must carry include toate programele ale radiodifuzorilor inregistrati in Romania, care se declara liberi la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare. Altfel spus, posturi romanesti care nu cer bani cablistilor pentru a fi retransmise si nici nu impun conditii tehnice in acest sens. Lista include cele mai multe statii romanesti, cu exceptii notabile precum posturile Pro TV S.A. (liderul pietei, Pro TV, s-a retras din must carry, in vara anului trecut). Grilele cablistilor trebuie sa contina in proportie de cel putin 25% posturi must-carry, pe care trebuie sa le preia in functie de audienta acestora.

CNA trebuia, potrivit unei decizii proprii, sa publice lista „must carry” pe 1 februarie. Termenul a fost, insa, depasit, deoarece discutarea subiectului a fost amanata de mai multe ori, iar la ultima sedinta s-a ajuns sa se discute despre scurtarea listei si nu s-a ajuns, in cele din urma, la nicio concluzie.

La acea sedinta, de saptamana trecuta, s-a discutat ca textul articolului 82 din Legea audiovizualului, referitor la principiul „must carry”, ar fi citit gresit, intrucat sensul expresiei „in limita a” (25% din pachetele de programe ale cablistilor) are, lingvistic, un cu totul alt sens decat cel folosit din 2002 incoace – idee sustinuta de Radu Calin Cristea. Existat propuneri de scurtare a listei asa incat aceasta sa cuprinda doar 20 sau 10 posturi, nu toate posturile care se declara libere la retransmisie, neconditionate tehnic sau financiar, asa cum spune legea. 

Cookies