Postul Crăciunului: Ce nu trebuie să lipsească din dieta zilnică

de:
26 nov. 2013
1 Afișari
Postul Crăciunului: Ce nu trebuie să lipsească din dieta zilnică

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il avem in vedere este echilibrul nutritional. Indiferent ca este perioada postului sau nu, avem nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. Asta cu atat mai mult in perioadele cu schimbari climatice puternice cand organismul trebuie sa isi adapteze consumul de energie. Cei mai multi dintre cei care postesc cad insa in capcana carbohidratilor (adica fac exces de paine, paste fainoase si cartofi) care, trebuie sa reprezinte doar jumatate din aportul caloric al unei zile, restul provenind din proteine si grasimi. Perioada postului reprezinta o oportunitate sa beneficiem de grasimi de buna calitate, avand in vedere ca nu se consuma alimente de origine animala.

Surse de grasimi bune sunt fructele oleaginoase (alunele, migdalele, nucile) in stare cruda, uleiurile vegetale (ulei de masline, floarea soarelui, soia, porumb, germeni de grau), dar si produsele care au ca ingrediente uleiuri vegetale bogate in Omega 3, precum margarina tartinabila care, in special in post, poate inlocui grasimile alimentare de origine animala si poate acoperi partial, necesarul de Omega 3, grasime esentiala foarte importanta pentru sanatate.

Vitala este si hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si nu in ultimul rand apa, nu au voie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Asadar, chiar si in perioada de restrictii alimentare, ne putem hrani echilibrat, depinde doar ca fiecare dintre noi sa fie atent cu nevoile propriului organism, asigurandu-ne zilnic alimente care sa contina toate grupele de nutrienti, astfel incat greutatea sa ramana constanta.

Alimente obligatorii:

– fasolea boabe

– nautul

– mazarea

– lintea

– verdeturi crude (patrunjel, marar, leurda, urzicile, rucola, salata verde)

– legumele crucifere (conopida, varza)

– nucile si semintele crude

– orezul integral (brun)

 – ovazul

– fructe si legume proaspete

– avocado

– uleiuri presate la rece

– pestele.

Sursa: ele.ro

Cookies