Azi începe Postul Adormirii Maicii Domnului: ce semnificaţie are şi ce alimente recomandă Dr. Menci

de:
31 iul. 2013
2 Afișari
Azi începe Postul Adormirii Maicii Domnului: ce semnificaţie are şi ce alimente recomandă Dr. Menci

POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI: În popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata si Adormirea Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului, numit şi „Postul lui august“, este unul dintre cele patru posturi rânduite de Biserică, având o perioadă fixă de aproximativ două săptămâni, de obicei între 1 şi 14 august, scrie Basilica.ro, dar există şi varianta când ziua de lăsatul secului – 31 iulie – pică miercuri sau vineri, şi atunci se lasă sec cu o zi mai devreme, pe 30 iulie. De asemenea, postul se va continua chiar şi în ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, atunci când această zi va cădea miercuri sau vineri, dezlegându-se doar la untdelemn, peşte şi vin.

Acesta este cel mai nou dintre cele patru posturi si are o rânduială mai aspră decât Postul Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care au mai multe dezlegări.

Ceaslovul mare rânduieşte ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. Pravila Mare dă dezlegare la vin şi untdelemn şi pentru zilele de marţi şi joi. La 6 august, care este praznicul Schimbării la Faţă, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Mulţi români optează însă pentru soia, în perioada postului. Alimentul este unul controversat, despre care unii specialişti spun că ar conţine substanţe cancerigene. Alţii însă sunt de părere că substanţele din ea sunt, din contră, anticancerigene. Noi am discutat cu specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, care a tranşat problema şi a făcut mai multe  recomandări de alimente pentru post. 

Medicul Gheorghe Mencinicopschi spune despre soia că: „Dacă e modificată genetic, conţine mai mulţi fitoestrogeni, cunoscutele isoflavone, care ridică nivelul de estrogen din corp. Şi soia nemoficată genetic conţine aceste substanţe, soia reprezentând cea mai importantă sursă de isoflavone, însă specialiştii în alimentaţie nu s-au pus de acord deocamdată dacă fitoestrogenii din soia sunt cancerigeni sau, dimpotrivă, anticancerigeni.”

Specialistul precizează că soia ar putea conţine şi hexan, însă nu doar soia modificată genetic. Este de părere că soia este bună pentru organism, însă ar trebui consumată în formele tradiţionale asiatice de preparare: tofu, lapte de soia sau brânză de soia.

Pentru post, ne recomanda să suplinim lipsa alimentelor animale cu surse vegetale bogate în proteine, dar şi echilibrate. Cel mai echilibrat aliment vegetal, apropiat de carne ca şi conţinut, este quinoa, conform specialistului: o pseudo-cereală folosită de populaţiile precolumbiene: „Aceasta se prepară ca pe năut, ca pe orez şi se găseşte în plafar şi chiar şi în unele supermarketuri”, precizează acesta.

Fasolea boabe este, de asemenea, foarte bună în perioada postului, întrucât reglează şi glicemia, şi colestorolul. 

O altă alegere inspirată în această perioadă este lintea- care se şi digeră mai uşor decât fasolea.

„Toate astea merg îmbinate cu leguminoase”, explică specialistul. Astfel, pilaful de orez poate fi preparat cu boabe de mazăre sau de linte, de pildă, sau cu quinoa ori fasole. „Fasolea mai merge foarte bine şi cu orezul, în aceeaşi mâncare”, adaugă Gheorghe Mencinicopschi.

Cookies